//

2ος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-ΕΕ για άμυνα, ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαλόγου ΗΠΑ-ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα την 1η Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, D.C.

Ο διάλογος επιβεβαίωσε τη διαρκή εταιρική σχέση των δυο πλευρών και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας.

Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ αντάλλαξαν ενημερώσεις σχετικά με τα αντίστοιχα πλαίσια πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και χαιρέτησαν την υπογραφή της Διοικητικής Συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στο 2023.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ συζήτησαν επίσης κοινές δεσμεύσεις σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, της αύξησης των αμυντικών επενδύσεων και της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας, της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Αφρική και περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και του διατλαντικού δεσμού.

Στον διάλογο για την ασφάλεια και την άμυνα ΗΠΑ-ΕΕ συμπροήδρευσαν η Jacqueline Ramos, Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, με την Joanneke Balfoort, Διευθύντρια Ασφάλειας και Άμυνας, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.