/

1η Διακυβερνητική Ελλάδας – Κύπρου

Την Παρασκευή 10/11 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου, με πλούσια ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Με την 1η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου ισχυροποιούμε τους άρρηκτους δεσμούς των χωρών μας και συντονίζουμε τον βηματισμό των κυβερνήσεών μας σε πολλά διαφορετικά πεδία».

Κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, η πορεία του Κυπριακού.

«Η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα. Στόχος είναι πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συζητήθηκε επίσης το έργο του EuroAsia Interconnector, στο οποίο ανέλαβε κρίσιμο ρόλο ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και η πρωτοβουλία East Mediterranean Gas Forum, του οποίου την προεδρία αναλαμβάνει η Ελλάδα το 2024.

Ακόμη έτυχε ένθερμης Ελλαδικής υποστήριξης η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για από θαλάσσης αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ακολουθεί η κοινή συνέντευξη τύπου: