Το πλήγμα από αέρος εναντίον του νοσοκομείου al-Ahli στη Γάζα χθες αργά τη νύχτα, εκτιμάται ότι σκότωσε πάνω από 300 ανθρώπους και πλέον ακυρώνει στην πράξη όλη την προηγούμενη διπλωματική προσπάθεια, κυρίως των ΗΠΑ, να υπάρξει κάποια διευθέτηση χωρίς απώλειες αμάχων στην περιοχή.
Ατύχημα ή προβοκάτσια;
Η Παλαιστινιακή πλευρά κατηγορεί το Ισραήλ για το πλήγμα στο νοσοκομείο. Οι Ισραηλινοί το αρνούνται και ισχυρίζονται πως το νοσοκομείο επλήγη από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας της Ισλαμικής Τζιχάντ, κάτι το οποίο αρνείται η εξτρεμιστική οργάνωση. Υπό αυτό το πλαίσιο, οι Ισραηλινοί κάνουν αγώνα δρόμου να αποδείξουν ότι δεν ευθύνονται για αυτό το έγκλημα. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως «…ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε» και συμπληρώνουν πως «Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».
Πάντως αν πρόκειται πραγματικά για ατύχημα, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που όλα τα στοιχεία της κακής τύχης συνεταιρίζονται για να υπάρξει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο χειρότερος δυνατός στόχος, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία!
Όμηρος των εξελίξεων η Διπλωματία
Την ώρα που είχε ανακοινωθεί η εκπροσώπηση των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με την έλευση Μπάιντεν στο Ισραήλ και την τετραμερή συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ, Παλαιστινιακής Αρχής, Αιγύπτου και Ιορδανίας, οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις ακυρώνουν στην πράξη όλες τις προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες. Ήδη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του και ταφόπλακα στην Τετραμερή έβαλε αργότερα ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει πως ούτε η Ιορδανία, ούτε η Αίγυπτος θα δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Γάζα.
Άρα, ενδεχομένως ο διπλωματικός στόχος των Αμερικανών όλο το προηγούμενο διάστημα να μην ήταν ρεαλιστικός – ουσιαστικά σχεδίαζαν δίχως τον ξενοδόχο – και το χθεσινοβραδινό χτύπημα στο νοσοκομείο να εξυπηρετεί τελικά πολλαπλά την πλευρά των ακραίων εντός του Ισραήλ, τους ακραίους Παλαιστίνιους τρομοκράτες και τις ανησυχίες των υπολοίπων Αράβων.
Η ανησυχία των Αράβων
Πίσω από την άρνηση των Αράβων να δεχθούν στο έδαφός τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Γάζα κρύβεται η λογική τους ανησυχία ότι ενδεχομένως να υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης της Γάζας από το Παλαιστινιακό στοιχείο, γεγονός που θα εξυπηρετούσε μια νέα εδαφική πραγματικότητα σε ένα μελλοντικό τραπέζι διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό. Μία νέα εδαφική πραγματικότητα, που ναι μεν θα εξασφάλιζε ένα ενιαίο εδαφικά Παλαιστινιακό κράτος, αλλά θα το απέκλειε από την απευθείας πρόσβασή του στη θάλασσα. Μία θάλασσα που ενδεχομένως είναι και πλούσια σε υδρογονάνθρακες…
Τουρκία και Ιράν
Η χθεσινοβραδινή ατυχής εξέλιξη δίνει πάτημα σε Τουρκία και Ιράν για την δική τους φραστική και ενδεχομένως πρακτική εμπλοκή τους στα πράγματα. Η Τουρκία έχει επιστρέψει στην αντι-Ισραηλινή φρασεολογία, που δεν θυμίζει σε τίποτα το κλίμα των τελευταίων μηνών στις διμερείς σχέσεις. Το Ιράν από την άλλη, θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο το έγκλημα που συντελέστηκε για να νομιμοποιήσει την περεταίρω εμπλοκή του υπέρ της Χαμάς και των άλλων ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων.
Υπάρχει διέξοδος;
Το χθεσινοβραδινό χτύπημα δημιούργησε τετελεσμένα που φέρνουν πλήρη ανατροπή στο σκηνικό. Τα τετελεσμένα αυτά συνιστούν νέα σφαλιάρα απέναντι στο αίσθημα της πληγωμένης υπεροχής που προέβαλαν τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Με αφορμή τη νέα εξέλιξη, ακραίοι, Άραβες και ο υπόλοιπος Μουσουλμανικός κόσμος αισθάνονται πως “νομιμοποιούνται” για νέες ακρότητες. Για να αποφευχθεί η κλιμάκωση – τόσο σε εύρος όσο και σε ένταση – το Ισραήλ θα πρέπει πολύ γρήγορα και πειστικά να αποδείξει πως το πλήγμα δεν ήταν δικό του και οι ΗΠΑ να ανασχεδιάσουν γενικότερα την στρατηγική τους, γιατί αυτό που έχουν μέχρι σήμερα προβάλλει δεν βρίσκει πρόθυμους ακροατές στην περιοχή.