/

Όσο κρατούν οι ανταλλαγές, όλοι δηλώνουν νικητές

Ακόμη 17 όμηροι απελευθερώθηκαν χθες Κυριακή 26/11 αργά το απόγευμα από τη Χαμάς, ενώ οι Ισραηλινοί απελευθέρωσαν 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις δικές τους φυλακές.

Η ομάδα των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνει 13 Ισραηλινούς, 4 Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο υπήκοο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε πως ελπίζει η κατάπαυση του πυρός να επεκταθεί χρονικά και να υπάρξει μια πιο μόνιμη εκεχειρία.

Η Χαμάς δήλωσε πως ελπίζει σε επέκταση της κατάπαυσης πυρός ώστε να γίνει εφικτή η απελευθέρωση όσο το δυνατό περισσότερων ομήρων και κρατουμένων στο διάστημα αυτό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu σε συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσε πως συμφωνεί σε μια χρονική επέκταση της κατάπαυσης του πυρός αν αυτή συνοδεύεται από την απελευθέρωση τουλάχιστο 10 ομήρων κάθε 24ωρο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Biden πως η στρατιωτική και πολιτική ήττα της Χαμάς παραμένει στόχος των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Η αρχική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λήγει τη νύχτα της Δευτέρας 27/11.

Μετά το πέρας του χρονικού ορίζοντα της συμφωνίας, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Ωστόσο, όσο διαρκεί η διαδικασία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, όλες οι πλευρές αισθάνονται νικητές και το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρή βάσει για την προώθηση άλλων «λύσεων» στην περιοχή, με την ισχυρή διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και άλλων Μεσανατολικών δρώντων.