/

Υπέρ Ισραήλ η Βρετανία

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ πήρε η Βρετανία, με σχετική δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της χώρας, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Σεβόμαστε τον ρόλο και την ανεξαρτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, έχουμε δηλώσει ότι έχουμε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με αυτήν την υπόθεση, η οποία δεν βοηθά στον στόχο της επίτευξης βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της Χαμάς σύμφωνα με το ΔΑΔ, όπως είπαμε εξαρχής. Η άποψή μας είναι ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία, γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι η απόφαση της Νότιας Αφρικής ήταν λανθασμένη και προκλητική.

Χαιρετίζουμε την έκκληση του Δικαστηρίου για άμεση απελευθέρωση των ομήρων και την ανάγκη παροχής περισσότερης βοήθειας στη Γάζα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι είναι απαραίτητη μια άμεση παύση για να εισέλθει βοήθεια και να βγουν οι όμηροι, και στη συνέχεια να οικοδομηθεί μια βιώσιμη, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, χωρίς επιστροφή στις μάχες