Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δρομολογήθηκαν τρείς σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Η πρώτη απόφαση αφορά το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Μετά την επίσκεψη Σαουδάραβα πρέσβη στη Ραμάλα και την διπλωματική εκπροσώπηση του βασιλείου από τον πρέσβη της Ιορδανίας που θα καλύπτει και τα θέματα της Παλαιστίνης, η Σαουδική Αραβία επίσημα θέτει θέμα επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τελικό σκοπό τη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα που ίσχυαν πριν από τον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967 και με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για το σκοπό αυτό το βασίλειο θα συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της διεθνούς κοινότητας.
Προφανώς η άποψη αυτή των Σαουδαράβων έχει συζητηθεί με τους Αμερικανούς και ενδεχομένως και με Ισραηλινούς αν και το εδαφικό είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί επί τη βάση των συνόρων πριν το 1967.
Η δεύτερη απόφαση του Σαουδαραβικού υπουργικού συμβουλίου αφορά τους σχεδιασμούς των Abraham Accords. Σύμφωνα με αυτούς τους σχεδιασμού, τα Αραβικά κράτη θα πρέπει να εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ισραήλ. Η χώρα η οποία αντιτίθεται σε αυτό είναι η Αλγερία, κάτι που συμβαίνει και για λόγους περιφερειακής ασφάλειας στη ΒΔ Αφρική. Για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε η σύσταση σε ανώτατο επίπεδο οργάνου για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Αλγερίας.
Η τρίτη σημαντική απόφαση αφορά την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος στη Σαουδική Αραβία, για ειρηνικούς σκοπούς, με την ανάπτυξη αντιδραστήρων με αμερικανική τεχνογνωσία (και έλεγχο του πυρηνικού υλικού). Για να κατευνάσουν οι Σαουδάραβες τις όποιες ανησυχίες, παράλληλα θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια με διεθνή συνεργασία για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για το καλό της ανθρωπότητας και όχι το αντίθετο.
Ενδεχομένως πίσω από αυτή την τελευταία απόφαση να υπάρχει και κάτι που να αφορά το Ιράν, την ώρα που τα δυο κράτη αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Από τη μία η Ουάσιγκτον ψάχνεται για έναν «έντιμο» τρόπο να τα ξαναβρεί με το Ιράν, ενώ από την άλλη και μέσα στο Ιράν υπάρχουν φωνές υπουργών που ζητούν την άδεια να συνομιλήσουν με τους Αμερικανούς, ωστόσο το αίτημά τους απορρίπτεται από τους σκληροπυρηνικούς της Τεχεράνης. Η Σαουδική Αραβία κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο «έντιμος μεσολαβητής» να ρίξει το σπόρο μιας νέας σταθερότερης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.