/

Το στοίχημα «Δημοκρατική Αφρική»

Με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σε πλήρη εξέλιξη, ο νέος στόχος των ΗΠΑ είναι μια δημοκρατική και βιώσιμα αναπτυσσόμενη Αφρική, φιλική στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις πολιτικές ελευθερίες και στην εγκατάσταση δυτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην Αφρικανική ήπειρο.

Σε αυτό αποσκοπεί το πρόγραμμα εμπορίου African Growth and Opportunity Act (AGOA), από το οποίο οι ΗΠΑ εξαιρούν τα Αφρικανικά κράτη που βρίσκονται υπό δικτατορική διακυβέρνηση ή που αποτυγχάνουν να πιάσουν τη βάση στα λεγόμενα κριτήρια AGOA (AGOA eligibility criteria).

Έτσι, τα κράτη Γκαμπόν, Νίγηρας, Ουγκάντα και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία αποφασίστηκε να εξαιρεθούν.

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Biden αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς (2024).

Η AGOA ξεκίνησε το 2000 και πριμοδοτεί με προνομιακά εξαγωγικά δικαιώματα επιλέξιμες χώρες, με αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ. Έχει οριστεί να λήξει τον Σεπτέμβριο του 2025, αλλά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το αν θα παραταθεί και για πόσο χρονικό διάστημα.

Οι Αφρικανικές κυβερνήσεις και βιομηχανικοί όμιλοι πιέζουν για έγκαιρη 10ετή παράταση χωρίς αλλαγές, προκειμένου να καθησυχάσουν επιχειρήσεις και επενδυτές που μπορεί να έχουν ανησυχίες για το μέλλον της AGOA.