Καθώς από την Παρασκευή 27/10 έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών στη Γάζα, πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα έχει το Μηχανικό Μάχης του Ισραηλινού Στρατού.
Σύνθημά τους είναι το «Πάντα Πρώτοι» και είναι αλήθεια δεδομένων των συνθηκών του πεδίου μάχης που καλούνται να αντιμετωπίσουν από το 1947 που δημιουργήθηκαν.
Οι αποστολές που αναλαμβάνουν είναι η άμυνα και η κατασκευή οχυρώσεων, η διασφάλιση της κίνησης των φίλιων δυνάμεων και το μπλοκάρισμα της κίνησης του εχθρού, οι κατασκευές ή δολιοφθορές υπό πυρά, η διαχείριση εκρηκτικών, η εξουδετέρωση βομβών και η άρση ναρκοπεδίων, καθώς και η προστασία από όπλα μαζικής καταστροφής.
Κάθε μονάδα του Μηχανικού Μάχης του Ισραηλινού Στρατού είναι εξειδικευμένη σε ένα αντικείμενο, διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό για να φέρει σε πέρας την αποστολή της – τα οχήματα και μηχανήματα των μονάδων του Μηχανικού Μάχης των Ισραηλινών θεωρούνται τα πλέον θωρακισμένα στον κόσμο.
Εκτός από την εμπειρία, την υψηλή εξειδίκευση και τον ιδιαίτερο εξοπλισμό, το Μηχανικό Μάχης των Ισραηλινών έχει μοναδική ίσως στον κόσμο εξειδίκευση και εμπειρία στην κατεδάφιση κτιρίων μέσα σε αστικό περιβάλλον και στην ανατίναξη-καταστροφή υπόγειων στοών. Αναμένεται λοιπόν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα, με ένα υπόγειο δίκτυο στοών αρκετών χιλιομέτρων σκαμμένο από τη Χαμάς, οι εξειδικευμένες μονάδες των Ισραηλινών μηχανικών να έχουν πιάσει πρώτοι δουλειά, σε συνεργασία με ολιγομελείς ομάδες των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.
Το Μηχανικό Μάχης του Ισραηλινού Στρατού διαθέτει επίσης και εξειδικευμένα ρομποτικά συστήματα για να φέρει σε πέρας την αποστολή του με ασφάλεια για το προσωπικό. Πολλά από αυτά τα ρομποτικά συστήματα αναμένεται να δράσουν ή να έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσα στη Γάζα, να χαρτογραφούν και να παγιδεύουν σημεία παγίδες και υπόγεια τούνελ της Χαμάς, προκειμένου η διεξαγωγή της τρίτης φάσης των επιχειρήσεων να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των ισραηλινών στρατιωτών.
Τέλος, το Μηχανικό Μάχης των IDF δίνει διαρκώς το παρόν στους αγώνες του Ισραηλινού έθνους από το 1947 ως σήμερα και θα είχε μεγάλη αξία μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Ελλήνων μηχανικών του στρατού, λόγω της τεράστιας εμπειρίας και εξειδικευμένης γνώσης των πρώτων στο πεδίο.