/

Το μήνυμα των ΗΠΑ για την εθνική εορτή της Τουρκίας

Στις 29 Οκτωβρίου η Τουρκία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, που αφορά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Φέτος το σύγχρονο τουρκικό κράτος κλείνει 100 χρόνια ιστορικής παρουσίας στο διεθνές σύστημα.

Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Από τη μία το τουρκικό κράτος αισθάνεται πιο δυνατό από ποτέ. Από την άλλη, η πορεία του δεν συνάδει πλέον με τα δεδομένα της Δύσης και θα πρέπει να αποφασίσει το επόμενο βήμα στις διεθνείς του σχέσεις.

Κλειδί στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι οι διμερείς της σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, βλέπουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία στο στενό πλαίσιο των δικών τους εθνικών συμφερόντων. Δεν ετεροπροσδιορίζουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία βάσει των σχέσεων που διατηρεί η Τουρκία με άλλους συμμάχους των ΗΠΑ. Αναγκαία επισήμανση για να μην καλλιεργούνται πλασματικές προσδοκίες…

Στο μήνυμά του για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken αναφέρει:

«Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια εκ μέρους του αμερικανικού λαού στον λαό της Τουρκίας καθώς γιορτάζετε τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια, είδαμε την Τουρκία να διαδραματίζει έναν ολοένα σημαντικότερο παγκόσμιο ρόλο και τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων των εθνών μας να γίνεται όλο και πιο βαθιά και ισχυρότερη. Η Συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και στεκόμαστε μαζί για να υποστηρίξουμε την κυριαρχία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας. Η άνθηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών προσφέρει θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες και στις δύο χώρες μας. Ο αριθμός των φοιτητών, των συμμετεχόντων επαγγελματικών, πολιτιστικών και ακαδημαϊκών ανταλλαγών και τουριστικών επισκεπτών που ταξιδεύουν και προς τις δύο κατευθύνσεις συνεχίζει να αυξάνεται, φέρνοντας τους ανθρώπους μας ακόμα πιο κοντά. Η συνεργασία σε λύσεις καθαρής ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στους τομείς της επιστήμης, του διαστήματος και της τεχνολογίας παράγουν πολλά υποσχόμενους νέους δρόμους για πρόοδο.

Σε αυτήν την ιστορική περίσταση, γιορτάζουμε μαζί σας την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προσβλέπουμε σε έναν ακόμη αιώνα φιλίας και συμμαχίας που ωφελεί τον λαό μας, την περιοχή και τον κόσμο».