/

Το μήνυμα της πρώτης εβδομάδας…

Κύπρος, Ισραήλ οι προτεραιότητες - Τι σημαίνουν αυτές οι επιλογές για την νέα Ελληνική κυβέρνηση;

Η εβδομάδα κλείνει με τους νέους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας της Ελλάδας, με το που ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους, να επισκέπτονται την Κύπρο και σε ότι αφορά τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να υποδέχεται στη συνέχεια στην Αθήνα τον Ισραηλινό ομόλογό του Eli Cohen.

Παράλληλα, στις άμεσες προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η πραγματοποίηση μιας συνάντησης κορυφής της Τριμερούς Συνεννόησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος Ιουλίου.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν αφενός το ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης και αφήνουν για την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα Τουρκία. Αφετέρου και ενόψει των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, καθώς και τις αντίστοιχες συναντήσεις που θα έχουν οι Έλληνες και Τούρκοι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας στη Λιθουανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι κινήσεις που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε είναι ενδεικτικές του με ποιους συνεννοείται και συντονίζεται η Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να εντάξουμε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο έτερος πόλος άσκησης διεθνούς πολιτικής, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ινδό ομόλογό του στρατηγό Anil Chauhan.

Αν συνδυάσουμε το σύνολο των κινήσεων, φαίνεται πως προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια ώριμη και με αυτοπεποίθηση ελληνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Σε περιφερειακό επίπεδο συντονιζόμαστε με Κύπρο και Ισραήλ (που δεν είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ), ως προς τις ΗΠΑ συντονιζόμαστε με τη δυναμική του Ισραήλ στην Αμερικανική πρωτεύουσα, και σε διαπεριφερειακό επίπεδο συσφίγγουμε τις σχέσεις με την Ινδία, η οποία είναι ανερχόμενη δύναμη, που αντισταθμίζει τον ρόλο της Κίνας στην περιοχή, συμμετέχει σε κοινές δράσεις με τις ΗΠΑ σε Ινδικό, Κεντρική και Ανατολική Ασία, διατηρεί ισόρροπες σχέσεις με τη Ρωσία και έχει ανταγωνιστική σχέση με το Πακιστάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας.

Έτσι, ως χώρα, μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και ενόψει των συναντήσεων με τις τουρκικές αντιπροσωπείες στη Λιθουανία, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε μόνοι!

Φαίνεται να οικοδομούμε μια νέα στρατηγική προσέγγιση στα πράγματα. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα της ίδιας της στρατηγικής μας και των χειρισμών που θα γίνουν για να θέσουμε και σε νέο πλαίσιο τις σχέσεις και τις συζητήσεις μας με την Τουρκία.

Και σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το που θα οδηγήσουν τα πράγματα με την Τουρκία – όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημόσια ξεκαθαρίσει και δεσμευτεί ότι δεν θα συζητήσει τις κόκκινες γραμμές μας – η Ελλάδα πλέον στέλνει το μήνυμα πως προχωρά μπροστά και ξεμπλοκάρει τις διεθνείς της σχέσεις από το φορτίο στα ελληνοτουρκικά.

Μένει να δούμε τις κινήσεις και τις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιθουανία και το επόμενο διάστημα γενικότερα.