//

Το «κλειδί» για την εισβολή στη Γάζα

Αυτές τις μέρες, στη Μέση Ανατολή η διπλωματία περνά τις σημαντικότερες εξετάσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών. Και αυτό γιατί ειλικρινά καμία πλευρά δεν θέλει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

Με τη Χαμάς ανένδοτη να κρατά και να εκτελεί ομήρους και να συνεχίζει τον ρουκετοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ, ενώ από την άλλη, το Ισραήλ να μην έχει άλλη επιλογή από το να εισβάλλει στη Γάζα και να την εκκαθαρίσει από τους τρομοκράτες της Χαμάς, ο διπλωματικός αγώνας που έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα αποσκοπεί α) στην προστασία των αμάχων στη Γάζα, β) στην πλήρη απονομιμοποίηση και απομόνωση της Χαμάς, και γ) στη μη εμπλοκή του Ιράν.

Η παραπάνω εξίσωση συνοδεύεται από απίστευτο παρασκήνιο, διότι το κάθε κράτος που έχει κάποιο συμφέρον ή εμπλοκή στα γεγονότα, τα διαπραγματεύεται έντονα έναντι των υπολοίπων. Η προσπάθεια μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου…

Το «πεδίο»

Η Γάζα είναι μια περιοχή με έκταση 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή κάτι περισσότερο από την έκταση του Δήμου Μεγαρέων ή περίπου το 1/10 του νομού Αττικής.

Σε αυτό τον χώρο κατοικούν ίσως και πάνω από 2,3 εκατ. κάτοικοι. Πυκνοκατοικημένη, με στενούς δρόμους και πολυώροφα κτίρια. Τη Λωρίδα της Γάζας την ελέγχει καθολικά η Χαμάς. Διατηρεί στρατό τουλάχιστο 40.000 ανδρών και ισχυρό εξοπλισμό για αστικό αγώνα, ενώ μέσα από ένα υπόγειο δίκτυο τούνελ μπορεί να εμφανιστεί και να εξαφανιστεί οπουδήποτε στην περιοχή, ακόμη και έξω από τη Γάζα.

Μια στρατιωτική εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Για τους γνωρίζοντες, ο αστικός αγώνας είναι ότι πιο επικίνδυνο υπάρχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η εκκαθάριση της Γάζας μπορεί να πάρει πάρα πολλούς μήνες και να κοστίσει ανυπολόγιστα σε ζωές, σε βαθμό που είτε θα βρεθεί το Ισραήλ από κατήγορος σε ρόλο κατηγορούμενου από τις απώλειες των αμάχων Παλαιστινίων, είτε δεν θα μπορεί καμία κυβέρνηση να σταθεί όρθια πολιτικά υπό το βάρος των απωλειών των Ισραηλινών στρατιωτών στο εσωτερικό της χώρας. Είμαστε στο 2023 και όχι στο 1973…

Το «κλειδί» για την εισβολή

Η στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, αν και πολύ πιθανή, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Κλειδί» στις εξελίξεις θα είναι η πρόοδος στη διπλωματία και το ζήτημα των αμάχων.

Φαίνεται πως η απονομιμοποίηση και απομόνωση της Χαμάς από άλλα Αραβικά κράτη να μην είναι εφικτή στην παρούσα φάση. Άρα, εδώ οι εξελίξεις οδηγούν στην αναγκαία στρατιωτική ήττα των τρομοκρατών στο πεδίο.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως Αίγυπτος και Ισραήλ, υπό την πίεση των Αμερικανών, διευκολύνουν περεταίρω τη φυγή των αμάχων και ξένων υπηκόων από τη Γάζα, γεγονός που ενισχύει επίσης το σενάριο της στρατιωτικής εισβολής, όταν ο ρυθμός των προσφύγων μειωθεί αισθητά.

Και παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα των Ιρανών, φαίνεται πως και οι ίδιοι δεν επιθυμούν μια άμεση εμπλοκή τους στις εξελίξεις.

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε πως ο πόλεμος διέπεται από πολιτική και όχι αυτοκτονική λογική. Κανείς δεν πάει σε έναν πόλεμο για να καταστραφεί. Οπωσδήποτε γίνονται λάθη και εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν κλιμακώνει ξαφνικά από το 1 κατευθείαν στο 10. Αυτά αναφέρονται διότι η πληροφόρηση των απλών ανθρώπων στη Δύση είναι τουλάχιστο ελλιπής και παραπλανητική, σε βαθμό που οδηγεί σε υπερβολική ανησυχία τις μη εμπλεκόμενες στην κρίση κοινωνίες.