//

Το Κείμενο Συμπερασμάτων από το Vilnius

Ολόκληρο το κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνδιάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ

Εκδόθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο Βίλνιους, 11 Ιουλίου 2023.

1. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεσμευόμενοι από κοινές αξίες της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συγκεντρωθήκαμε στο Βίλνιους καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για να επιβεβαιώσουμε το διαρκή διατλαντικό δεσμό, την ενότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας και τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Είναι το μοναδικό, ουσιαστικό και απαραίτητο διατλαντικό φόρουμ για διαβούλευση, συντονισμό και δράση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ατομική και συλλογική μας ασφάλεια. Επιβεβαιώνουμε τη σιδερένια δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον και κάθε ίντσα της συμμαχικής επικράτειας ανά πάσα στιγμή, να προστατεύουμε το ένα δισεκατομμύριο πολίτες μας και να προστατεύουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τη συλλογική μας άμυνα από όλες τις απειλές, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, με βάση μια προσέγγιση 360 μοιρών, για να εκπληρώσουμε τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια. Τηρούμε το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεσμευόμαστε να προασπίζουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την ενίσχυση της Συμμαχίας μας.

2. Καλωσορίζουμε θερμά τον Πρόεδρο Zelenskyy στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Προσβλέπουμε στις πολύτιμες ανταλλαγές μας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Χαιρετίζουμε επίσης τις δεσμεύσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε στενά για την εφαρμογή των εξατομικευμένων μέτρων υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

3. Καλωσορίζουμε τη Φινλανδία ως το νεότερο μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα για τη Φινλανδία και για το ΝΑΤΟ. Για πολλά χρόνια, συνεργαστήκαμε στενά ως συνεργάτες, είμαστε τώρα μαζί ως Σύμμαχοι. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ κάνει τη Φινλανδία πιο ασφαλή και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο.

4. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του επιλογές ασφαλείας. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας και, από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του Προέδρου της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας.

5. Η ειρήνη στον ευρωατλαντικό χώρο έχει κλονιστεί. Η Ρωσική Ομοσπονδία παραβίασε τους κανόνες και τις αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο. Η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, είναι η πιο άμεση ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας και για τη διεθνή ειρήνη και ευημερία. Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιες και αλληλένδετες.

6. Ο στρατηγικός ανταγωνισμός, η διάχυτη αστάθεια και οι επαναλαμβανόμενοι κραδασμοί καθορίζουν το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας μας. Η σύγκρουση, η ευθραυστότητα και η αστάθεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των εταίρων μας. Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας. Παραμένουμε ανοιχτοί σε εποικοδομητική δέσμευση με τη ΛΔΚ, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης αμοιβαίας διαφάνειας, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απειλές στον κυβερνοχώρο, το διάστημα, τις υβριδικές και άλλες ασύμμετρες απειλές, καθώς και από την κακόβουλη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών.

7. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον παράνομο, αδικαιολόγητο και απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος έχει υπονομεύσει σοβαρά την ευρωατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και για τον οποίο πρέπει να λογοδοτήσει πλήρως. Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις κατάφωρες παραβιάσεις της Ρωσίας του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των δεσμεύσεων και αρχών του ΟΑΣΕ. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τις παράνομες και παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες, όπως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και η καταστροφή πολιτικών υποδομών που στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες. Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδιαίτερα κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής απέλασης παιδιών και της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις. Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka αναδεικνύει τις βάρβαρες συνέπειες του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία. Ο πόλεμος της Ρωσίας είχε βαθιές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την πυρηνική ασφάλεια, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, την παγκόσμια οικονομία και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι Σύμμαχοι εργάζονται για να επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και υποστηρίζουν ενεργά τις διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

8. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον παράνομο επιθετικό πόλεμο, να σταματήσει τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα. Προτρέπουμε όλες τις χώρες να μην παρέχουν κανενός είδους βοήθεια στην επιθετικότητα της Ρωσίας και καταδικάζουμε όλους εκείνους που διευκολύνουν ενεργά τον πόλεμο της Ρωσίας. Η υποστήριξη της Λευκορωσίας ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς συνεχίζει να παρέχει το έδαφος και την υποδομή της για να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν στην Ουκρανία και να στηρίξουν την επιθετικότητα της Ρωσίας. Ειδικότερα, η Λευκορωσία, αλλά και το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν τη συνενοχή τους με τη Ρωσία και να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

9. Χαιρετίζουμε την ισχυρή υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις προσπάθειες προώθησης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τη δέσμευση του Προέδρου Zelenskyy να ορίσει τις αρχές για μια τέτοια ειρήνη μέσω της Φόρμουλας Ειρήνης του. Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα υποστηρίζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία. Υπογραμμίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας. Ενώ καλέσαμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα γνήσιο άνοιγμα σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

10. Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας με την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση του έθνους τους, της γης τους και των κοινών μας αξιών. Υποστηρίζουμε πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των Συμμάχων και των εταίρων που συμμετέχουν στην παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία.

11. Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση έχει προχωρήσει πέρα από την ανάγκη για το Σχέδιο Δράσης Μέλους. Η Ουκρανία έχει γίνει ολοένα και πιο διαλειτουργική και πολιτικά ενσωματωμένη στη Συμμαχία και έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην πορεία της μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Χάρτη του 1997 για μια Διακεκριμένη Συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας και το Συμπλήρωμα του 2009, οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να επανεξετάζουν την πρόοδο της Ουκρανίας στη διαλειτουργικότητα καθώς και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας και της ασφάλειας που απαιτούνται. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα αξιολογούν τακτικά την πρόοδο μέσω του προσαρμοσμένου Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος. Η Συμμαχία θα υποστηρίξει την Ουκρανία στην πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη. Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι.

12. Η ασφάλεια της Ουκρανίας έχει μεγάλη σημασία για τους Συμμάχους και τη Συμμαχία. Για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα συμφωνήσαμε ένα ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα νέο κοινό όργανο όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, τη δέσμευση, τη συνεργασία και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα προβλέπει κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες, και θα χρησιμεύσει επίσης ως μηχανισμός διαβούλευσης κρίσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

13. Η συνέχιση της παροχής της επειγόντως αναγκαίας μη θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ μέσω του Συνολικού Πακέτου Βοήθειας (CAP) παραμένει προτεραιότητα. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι έχουν δεσμεύσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στην ΚΓΠ. Για να υποστηρίξουμε την αποτροπή και την άμυνα της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω την ΚΓΠ σε ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία. Η παρεχόμενη βοήθεια θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ουκρανικού τομέα ασφάλειας και άμυνας και στη μετάβαση της Ουκρανίας προς την πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ΚΓΠ με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο. Χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε τις συνεισφορές των εταίρων.

14. Η Ρωσία αύξησε τη στρατιωτική συσσώρευση και την παρουσία της σε πολλούς τομείς στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης και της Μεσογείου Θάλασσας και διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες στην Αρκτική. Η πιο δυναμική στάση της Ρωσίας, οι νέες στρατιωτικές δυνατότητες και οι προκλητικές δραστηριότητες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, καθώς και οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις της, συνεχίζουν να απειλούν την ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής. Στον Ανώτερο Βορρά, η ικανότητά του να διαταράξει τις ενισχύσεις των Συμμάχων και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι μια στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν τις απαραίτητες, βαθμονομημένες και συντονισμένες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων με την άσκηση σχετικών σχεδίων.

15. Η εμβάθυνση της στρατιωτικής ολοκλήρωσης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προηγμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και στρατιωτικού προσωπικού στη Λευκορωσία, έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και την άμυνα της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση και θα παρακολουθεί περαιτέρω στενά τις εξελίξεις, ιδίως την πιθανή ανάπτυξη των λεγόμενων ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στη Λευκορωσία. Καλούμε τη Λευκορωσία να σταματήσει τις κακόβουλες δραστηριότητές της εναντίον των γειτόνων της, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

16. Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αποθέματος όπλων θεατρικής εμβέλειας, και επεκτείνει τα νέα και ανατρεπτικά συστήματα διανομής διπλής ικανότητας. Είναι απαράδεκτο η Ρωσία να χρησιμοποιεί τέτοια συστήματα διπλής ικανότητας για να επιτεθεί σε αμάχους και σε κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε την προαναγγελθείσα πρόθεση της Ρωσίας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συστήματα με πυρηνική ικανότητα στο έδαφος της Λευκορωσίας, γεγονός που δείχνει περαιτέρω πώς οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τη στρατηγική σταθερότητα και τη συνολική ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο. Καταδικάζουμε την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική και την καταναγκαστική πυρηνική σηματοδότηση της Ρωσίας. Υπενθυμίζουμε την Κοινή Δήλωση των Ηγετών των Πέντε Κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα που εκδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2022 για την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή των αγώνων εξοπλισμών. Καλούμε τη Ρωσία να δεσμευτεί εκ νέου –με λόγια και με πράξεις– στις αρχές που κατοχυρώνονται σε αυτή τη Δήλωση.

17. Οι ενέργειες της Ρωσίας καταδεικνύουν μια στάση στρατηγικού εκφοβισμού και υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη για το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις και να προσαρμόζει τη στάση του όπως χρειάζεται. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία και να επαναλάβουν ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.

18. Η Ρωσία έχει εντείνει τις υβριδικές της ενέργειες κατά των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω πληρεξουσίων. Αυτό περιλαμβάνει παρέμβαση σε δημοκρατικές διαδικασίες, πολιτικό και οικονομικό καταναγκασμό, εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και παράνομες και ανατρεπτικές δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ενισχύουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές υβριδικές ενέργειες και θα διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία και οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να αμυνθούν από υβριδικές επιθέσεις.

19. Επιδιώκουμε σταθερότητα και προβλεψιμότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Υπό το φως των εχθρικών πολιτικών και ενεργειών της, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρωσία εταίρο μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στη σχέση μας εξαρτάται από το εάν η Ρωσία θα σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά και θα συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε και να αξιολογούμε τις επιπτώσεις των πολιτικών και των ενεργειών της Ρωσίας για την ασφάλειά μας και να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο.

20. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά και καταδικάζουμε την τρομοκρατία με τον πιο έντονο τρόπο. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της είναι απαραίτητη για τη συλλογική μας άμυνα. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας συμβάλλει και στα τρία βασικά καθήκοντα της Συμμαχίας και είναι αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισης 360 μοιρών της Συμμαχίας για την αποτροπή και την άμυνα. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να πολεμούν αυτήν την απειλή με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για καλύτερη συλλογική απάντηση σε αυτήν την απειλή, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες των Συμμάχων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να νικήσουμε το Da’esh και με χώρες εταίρους προκειμένου να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να τις βοηθήσουμε να οικοδομήσουν την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει επίσης να δεσμεύεται, κατά περίπτωση, με άλλους διεθνείς παράγοντες για να εξασφαλίσει προστιθέμενη αξία και συμπληρωματικότητα.

21. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις απειλούν την ασφάλεια των πληθυσμών, των δυνάμεων και της επικράτειάς μας. Έχουν επεκτείνει τα δίκτυά τους, έχουν βελτιώσει τις δυνατότητές τους και έχουν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την εμβέλεια και τη θνησιμότητα τους. Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε, να υπερασπιζόμαστε και να απαντάμε σε απειλές και προκλήσεις που θέτουν οι τρομοκρατικές ομάδες, με βάση έναν συνδυασμό μέτρων πρόληψης, προστασίας και άρνησης. Αναθέσαμε σήμερα στο Συμβούλιο, σε μόνιμη σύνοδο, να ενημερώσει τις Κατευθυντήριες Γραμμές Πολιτικής και το Σχέδιο Δράσης του ΝΑΤΟ για την Αντιτρομοκρατική και να επανεκτιμήσει, σε συνεννόηση με τους περιφερειακούς εταίρους μας, τους τομείς όπου το ΝΑΤΟ μπορεί να παρέχει πολιτικοστρατιωτική βοήθεια σε εταίρους σε αυτόν τον τομέα. Η προσέγγισή μας για την τρομοκρατία, και τα αίτια της, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και υποστηρίζει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

22. Η νότια γειτονιά του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και οι περιοχές του Σαχέλ, αντιμετωπίζει αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές. Αυτά επιδεινώνονται από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, των εύθραυστων ιδρυμάτων, των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτή η κατάσταση παρέχει πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση των μη κρατικών ένοπλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιτρέπει επίσης την αποσταθεροποιητική και καταναγκαστική παρέμβαση από στρατηγικούς ανταγωνιστές. Η Ρωσία τροφοδοτεί εντάσεις και αστάθεια σε αυτές τις περιοχές. Η διάχυτη αστάθεια έχει ως αποτέλεσμα τη βία κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, καθώς και επιθέσεις κατά πολιτιστικών αγαθών και περιβαλλοντικές ζημιές. Συμβάλλει στον αναγκαστικό εκτοπισμό, τροφοδοτώντας την εμπορία ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση. Αυτές οι τάσεις θέτουν σοβαρές διακρατικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις και έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονότητες. Ως απάντηση στις βαθιές επιπτώσεις αυτών των απειλών και προκλήσεων εντός και γύρω από τον ευρωατλαντικό χώρο, αναθέσαμε σήμερα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε μόνιμη σύνοδο να ξεκινήσει έναν ολοκληρωμένο και βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες απειλές και προκλήσεις, και ευκαιρίες για δεσμεύσεις με τα κράτη-εταίρους μας, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλους σχετικούς παράγοντες στην περιοχή, που θα παρουσιαστούν μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής μας το 2024.

23. Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας. Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιο της αποτύπωμα και την ισχύ του έργου, ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της συγκρότηση. Οι κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις της ΛΔΚ και η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρησή της στοχεύουν τους Συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Η ΛΔΚ επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και στρατηγικές αλυσίδες υλικών και εφοδιασμού. Χρησιμοποιεί την οικονομική της μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της. Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στον τομέα του διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της θάλασσας.

24. Παραμένουμε ανοιχτοί σε εποικοδομητική δέσμευση με τη ΛΔΚ, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης αμοιβαίας διαφάνειας, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας. Εργαζόμαστε μαζί υπεύθυνα, ως Σύμμαχοι, για να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη διαρκή ικανότητα του ΝΑΤΟ να εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια των Συμμάχων. Ενισχύουμε την κοινή μας ευαισθητοποίηση, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητά μας και προστατεύουμε από τις καταναγκαστικές τακτικές και τις προσπάθειες της ΛΔΚ να διχάσει τη Συμμαχία. Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας.

25. Η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη αντίκεινται στις αξίες και τα συμφέροντά μας. Καλούμε τη ΛΔΚ να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, να απόσχει από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, να πάψει να ενισχύει το ψεύτικο αφήγημα της Ρωσίας που κατηγορεί την Ουκρανία και Το ΝΑΤΟ για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε ιδιαίτερα τη ΛΔΚ να ενεργήσει υπεύθυνα και να απόσχει από την παροχή οποιασδήποτε θανατηφόρας βοήθειας στη Ρωσία.

26. Το 2014, στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, οι Συμμαχικοί Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συμφώνησαν τη δέσμευση για την αμυντική επένδυση. Έκτοτε, οι Σύμμαχοι έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο και όλοι αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες, ανέπτυξαν περαιτέρω τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και συνέβαλαν σε επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες των Συμμάχων. Ωστόσο, όπως ορίζει η Στρατηγική Αντίληψη, τα έθνη μας αντιμετωπίζουν τώρα πιο βαθιές απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

27. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας βάσει του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, δεσμευόμαστε να επενδύουμε τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ετησίως στην άμυνα. Αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερα για να εκπληρώσουμε βιώσιμα τις δεσμεύσεις μας ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης μακροχρόνιων σημαντικών απαιτήσεων εξοπλισμού και των στόχων ικανότητας του ΝΑΤΟ, για την τροφοδότηση των νέων αμυντικών σχεδίων και του μοντέλου δύναμης του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη συμβολή στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και δραστηριότητες. Επιβεβαιώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστούν δαπάνες πέραν του 2% του ΑΕΠ προκειμένου να διορθωθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις σε όλους τους τομείς που προκύπτουν από μια πιο αμφισβητούμενη εντολή ασφαλείας.

28. Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε τουλάχιστον το 20% των αμυντικών μας προϋπολογισμών σε σημαντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής Έρευνας και Ανάπτυξης. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ετήσιες αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και να συνεχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε και να μεταρρυθμίζουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών.

29. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε τις απαραίτητες δυνάμεις, δυνατότητες και πόρους σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, των αποστολών και των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει την εκπλήρωση απαιτήσεων για αποτροπή και άμυνα, παρέχοντας τις απαραίτητες δυνάμεις για την εφαρμογή των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και τη συμβολή στις επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων του ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι θα διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες και διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό, εκπαίδευση, ανταλλακτικά, υλικοτεχνική υποστήριξη, υποδομές και αποθέματα. Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τη διαλειτουργικότητα των εθνικών μας δυνάμεων, μεταξύ άλλων μέσω της διαφανούς συμμόρφωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των προτύπων και των δογμάτων του ΝΑΤΟ.

30. Για να έχει τις απαραίτητες δυνατότητες, η Συμμαχία απαιτεί μια ισχυρή και ικανή αμυντική βιομηχανία, με ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρη τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρότερης αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη και μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας εντός της Ευρώπης και πέρα από τον Ατλαντικό, παραμένει απαραίτητη για την παροχή των απαιτούμενων δυνατοτήτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες μας, θα μειώσουμε και θα εξαλείψουμε, ανάλογα με την περίπτωση, τα εμπόδια στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων.

31. Το ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας. Ο βασικός σκοπός και η μεγαλύτερη ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει τη συλλογική μας άμυνα, έναντι όλων των απειλών, από όλες τις κατευθύνσεις. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εκπληρώνει τρία βασικά καθήκοντα: αποτροπή και άμυνα. πρόληψη και διαχείριση κρίσεων· και συνεταιριστική ασφάλεια. Αυτά είναι συμπληρωματικά για τη διασφάλιση της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας όλων των Συμμάχων.

32. Η αποτροπή και η άμυνα βρίσκονται στο επίκεντρο της Συμμαχίας, που στηρίζονται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και σε έναν διαρκή διατλαντικό δεσμό. Εκσυγχρονίζουμε το ΝΑΤΟ για μια νέα εποχή συλλογικής άμυνας. Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας και την αποφασιστικότητά μας να επικρατήσουμε έναντι οποιουδήποτε επιτιθέμενου και να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας.

33. Καθοδηγούμενοι από τις κυρίαρχες αποφάσεις μας και ως απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζουμε, παραμένουμε σε εγρήγορση και στεκόμαστε ενωμένοι με αλληλεγγύη διασφαλίζοντας ουσιαστική και επίμονη παρουσία των στρατιωτικών μας δυνάμεων σε όλη τη Συμμαχία στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα, στη γραμμή με την προσέγγισή μας 360 μοιρών. Η αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται σε έναν κατάλληλο συνδυασμό δυνατοτήτων πυρηνικής, συμβατικής και πυραυλικής άμυνας, που συμπληρώνεται από δυνατότητες διαστήματος και κυβερνοχώρου. Είναι αμυντικό, αναλογικό και πλήρως σύμφωνο με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικά και μη εργαλεία με αναλογικό, συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο για να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις απειλές για την ασφάλειά μας με τον τρόπο, το χρόνο και τον τομέα της επιλογής μας.

34. Ως απάντηση σε ένα ριζικά αλλαγμένο περιβάλλον ασφαλείας, ενισχύουμε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, έναντι όλων των απειλών, από όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επίθεσης κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των Συμμάχων. Από το 2014, και ειδικότερα στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, έχουμε λάβει αποφάσεις να ενισχύσουμε τη στάση μας και να ορίσουμε μια σαφή τροχιά για ταχεία στρατιωτική προσαρμογή. Σήμερα, έχουμε συμφωνήσει σημαντικά μέτρα για να ενισχύσουμε περαιτέρω την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των μπροστινών αμυντικών δυνάμεων και της ικανότητας της Συμμαχίας να ενισχύει γρήγορα οποιονδήποτε Σύμμαχο απειλείται. Θα εφαρμόσουμε πλήρως αυτά τα μέτρα και θα αρνηθούμε σε κάθε πιθανό αντίπαλο κάθε πιθανή ευκαιρία για επιθετικότητα. Εχουμε:

• Θέσει σε εφαρμογή μια νέα γενιά περιφερειακών αμυντικών σχεδίων, βασιζόμενη στα υπάρχοντα στρατηγικά και ειδικά σχέδιά μας. Μαζί αυτή η οικογένεια σχεδίων θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα και την ετοιμότητά μας να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε έναντι οποιωνδήποτε απειλών, ακόμη και με σύντομη ή χωρίς προειδοποίηση, και θα εξασφαλίσει την έγκαιρη ενίσχυση όλων των Συμμάχων, σύμφωνα με την προσέγγισή μας 360 μοιρών. Σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο σχεδιασμός για τη συλλογική μας άμυνα θα είναι απόλυτα συνεπής με τον σχεδιασμό των δυνάμεών μας, τη διαχείριση της στάσης, τις ικανότητες και τη διοίκηση και τον έλεγχό μας. Έχουμε δεσμευτεί να εφοδιάζουμε πλήρως και να εφαρμόζουμε τακτικά αυτά τα σχέδια για να προετοιμαστούμε για συλλογική άμυνα υψηλής έντασης και πολλαπλών τομέων.

• Συμφώνησαν ότι τα αμυντικά μας σχέδια είναι ο κύριος μοχλός για την οργάνωση των δυνάμεών μας και τις συγκεκριμένες στρατιωτικές απαιτήσεις που τους ζητά το ΝΑΤΟ, επιτρέποντάς μας να ανταποκριθούμε ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Με το νέο Μοντέλο Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι παρέχουν μια μεγαλύτερη δεξαμενή δυνάμεων με ικανότητα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων σε υψηλή ετοιμότητα, βελτιώνοντας τη στρατιωτική μας ανταπόκριση και αξιοποιώντας την περιφερειακή τεχνογνωσία και τη γεωγραφική εγγύτητα. Δημιουργούμε επίσης μια νέα πολυεθνική και πολλαπλών τομέων Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης, η οποία θα παρέχει περισσότερες επιλογές για να ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε απειλές και κρίσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε πλήρως τις απαραίτητες δυνάμεις και δυνατότητες.

• Συμφώνησε να ενισχύσει τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσει ότι είναι αρκετά ευέλικτο, ανθεκτικό και στελεχωμένο για να εκτελέσει τα σχέδιά μας. Αυτό θα βελτιώσει την ικανότητά μας να διεξάγουμε ασκήσεις, να διαχειριζόμαστε τη στάση του ΝΑΤΟ σε καιρό ειρήνης και στη μετάβαση σε κρίση και σύγκρουση, και να αναλαμβάνουμε τη διοίκηση και τον έλεγχο για το πλήρες φάσμα των αποστολών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων πολλαπλών τομέων για συλλογική άμυνα, που διεξάγονται από το SHAPE και τις δευτερεύουσες εντολές του, συμπεριλαμβανομένων των τριών εξίσου ικανών Διοικήσεων Κοινής Δύναμης.

• Επιβεβαιώσαμε τις αποφάσεις μας στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης να δημιουργήσουμε πρόσθετες επιτόπιες δυνάμεις έτοιμες για μάχη στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που θα κλιμακωθούν από τις υπάρχουσες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις , προκαθορισμένος εξοπλισμός και βελτιωμένη διοίκηση και έλεγχος. Οι οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης είναι πλέον στη θέση τους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης της ικανότητας να κλιμακώσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία μέσω ισχυρών ζωντανών ασκήσεων σε όλη την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας. Χαιρετίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Συμμάχων να αυξήσουν την παρουσία τους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κάτι που προσθέτει περαιτέρω σε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα. Όλες αυτές οι δυνάμεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους.

• Συμφώνησε να βελτιώσει περαιτέρω την ετοιμότητα, την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα της Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, ιδίως μέσω τακτικής εκπαίδευσης και εκ περιτροπής παρουσίας σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και δυνατοτήτων σε όλη την περιοχή ευθύνης του SACEUR, με αρχική εστίαση στην Ανατολική Πλάγια, ενισχύοντας έτσι την αποτροπή μας.

• Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων, που επιτρέπονται από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, ο οποίος προωθεί περαιτέρω το στρατιωτικό και τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, ενισχύοντας την ικανότητα της Συμμαχίας να λειτουργεί αποφασιστικά σε χερσαίους, αεροπορικούς, θαλάσσιους, κυβερνοχώρους και διαστημικούς τομείς.

35. Χαιρετίζουμε την ταχεία πρόοδο προς την πλήρη ενσωμάτωση της Φινλανδίας στην αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ και συμφωνήσαμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

36. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ανθεκτική αμυντική βιομηχανία ικανή να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο στην ανάγκη για σημαντικά ενισχυμένη συλλογική άμυνα. Έχουμε εγκρίνει ένα Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής και τα στοιχεία δράσης του. Αυτό το Σχέδιο θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη Συμμαχία με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της δίκαιης μεταχείρισης και της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς. Με αυτό το Σχέδιο, και για την υποστήριξη των προτεραιοτήτων των ίδιων των Συμμάχων, δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε το ρόλο της Συμμαχίας ως συγκεντρωτή, ρυθμιστή προτύπων, ρυθμιστή και αθροιστή απαιτήσεων και ως παράγοντα παροχής για την προώθηση της βιώσιμης αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας. Αυτό θα υποστηριχθεί από μια ανανεωμένη και επείγουσα εστίαση στη διαλειτουργικότητα και στη βελτίωση της τυποποίησης του υλικού για να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις μας μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα μαζί, με αρχική εστίαση στα πυρομαχικά ξηράς. Το Σχέδιο θα διασφαλίσει την κατανόησή μας για την αμυντική βιομηχανία σε όλη τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα βοηθήσει στη συνολική ζήτηση για την επίτευξη των στόχων ικανότητας του ΝΑΤΟ, θα ενθαρρύνει την πολυεθνική συνεργασία και τις πιο ευέλικτες προμήθειες και θα ενισχύσει τη διαφάνεια με τη βιομηχανία.

37. Οι ισχυρές στρατιωτικές μας δυνατότητες είναι κρίσιμες για την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να επενδύουμε περισσότερο σε προηγμένες και διαλειτουργικές ικανότητες σε όλους τους τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δυνάμεις και ικανότητες με ικανότητα μάχης, κυρίως βαριές, υψηλών προδιαγραφών. Αυτά θα αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των αμυντικών σχεδίων και άλλων καθηκόντων του ΝΑΤΟ. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες διαθέτουν πόρους για τη διατήρηση των απαιτούμενων υψηλών επιπέδων ετοιμότητας. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την ανάπτυξη, τη διαλειτουργικότητα, την τυποποίηση, την ανταπόκριση, την ενσωμάτωση δυνάμεων και την υποστήριξη των δυνάμεών μας προκειμένου να διεξάγουμε και να διατηρήσουμε επιχειρήσεις υψηλής έντασης, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων αντιμετώπισης κρίσεων, σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Η Διαδικασία Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ διαδραματίζει βασικό ρόλο στον επιμερισμό των κινδύνων και των ευθυνών και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε τα αντίστοιχα μερίδια των δυνατοτήτων που απαιτούνται από τη Συμμαχία για την εκπλήρωση των τριών βασικών μας καθηκόντων. Τα σχέδια ανάπτυξης ικανοτήτων μας θα διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες, διασφαλίζοντας παράλληλα την έγκαιρη ενσωμάτωσή τους. Αποφασίσαμε επίσης να αυξήσουμε σημαντικά τα αποθέματά μας σε ορισμένα πυρομαχικά καθοριστικά για τη μάχη.

38. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να ασκούμε τακτικά την ικανότητα της Συμμαχίας να ενισχύει γρήγορα οποιονδήποτε Σύμμαχο απειλείται. Οι ασκήσεις αποτελούν βασικό τρόπο επίδειξης της αποφασιστικότητας και της ικανότητας της Συμμαχίας. Προσαρμόζουμε και εξορθολογίζουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος ειδοποίησης και απόκρισης.

39. Θα προσφέρουμε μεμονωμένα και συλλογικά όλο το φάσμα των δυνάμεων, των δυνατοτήτων, των σχεδίων, των πόρων, των μέσων και της υποδομής που απαιτούνται για την αποτροπή και την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της μάχης υψηλής έντασης, πολλαπλών τομέων εναντίον ομοτίμων ανταγωνιστών με πυρηνικά όπλα. Αντίστοιχα, θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που προσομοιώνουν συμβατική και, για τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους, μια πυρηνική διάσταση μιας κρίσης ή σύγκρουσης, διευκολύνοντας μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ συμβατικών και πυρηνικών στοιχείων της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρο το φάσμα των συγκρούσεων.

40. Έχουμε επιταχύνει τις προσπάθειές μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, για να διασφαλίσουμε την ενεργοποίηση της Περιοχής Ευθύνης του SACEUR, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητείας, και να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε την ενίσχυση και τη διατήρηση των Συμμαχικών δυνάμεων σε, σε και από ολόκληρη τη Συμμαχία επικράτεια, μεταξύ άλλων μέσω της τοποθέτησης πυρομαχικών και εξοπλισμού. Ως μέρος της ενεργοποίησης του Χώρου Ευθύνης του SACEUR, προωθούμε το έργο μας για τις ρυθμίσεις διανομής προμήθειας καυσίμων, καθώς η έγκαιρη παροχή καυσίμων στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ όπου απαιτείται στην Ευρώπη στηρίζει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση της Συμμαχίας. Αναγνωρίζουμε ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας αντιπροσωπεύει μια πιο απαιτητική πρόκληση για τη συλλογική επιμελητεία της Συμμαχίας και θα καταβάλουμε πολιτικές και στρατιωτικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, αναγνωρίζοντας ότι η αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα βασίζεται στην επαρκή ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η αποτελεσματική στρατιωτική κινητικότητα είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση και απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση συνεκτικής προσέγγισης και συνέργειες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον τομέα της στρατιωτικής κινητικότητας.

41. Η Ολοκληρωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ (IAMD) παραμένει το κλειδί για αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα, καθώς και για την αδιαίρετη ασφάλεια και ελευθερία δράσης της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του ΝΑΤΟ να ενισχύει και να παρέχει στρατηγική απάντηση. Το NATO IAMD είναι μια ουσιαστική και συνεχής αποστολή σε καιρό ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων. Το NATO IAMD ενσωματώνει όλα τα μέτρα για να συμβάλει στην αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από αέρα και πυραύλων ή να ακυρώσει ή να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Αυτή η αποστολή διεξάγεται σε μια προσέγγιση 360 μοιρών και είναι προσαρμοσμένη για να αντιμετωπίζει όλες τις αεροπορικές και πυραυλικές απειλές που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες.

42. Οι συμμαχικές αναπτύξεις IAMD, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ανατολική πλευρά ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, καθώς και ασκήσεις και εκπαίδευση δείχνουν την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των Συμμάχων. Με βάση τη Στρατηγική Αντίληψη, τη νέα βάση για τη στάση αποτροπής και άμυνας που συμφωνήθηκε στη Μαδρίτη το 2022, και τη νέα γενιά αμυντικών σχεδίων, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει το IAMD του βελτιώνοντας την ετοιμότητα, την ανταπόκριση, την αποτελεσματικότητα και τη διαλειτουργικότητα του IAMD, καθώς και τη διαθεσιμότητα του εναέριου χώρου. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να βελτιώνουν τις δυνατότητες της IAMD, όπως η επιτήρηση, οι αναχαιτιστές και η διοίκηση και ο έλεγχος. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις ολοένα και πιο ποικίλες και προκλητικές απειλές από τον αέρα και τους πυραύλους που κυμαίνονται από απλά Μη Πληρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV) έως εξελιγμένους υπερηχητικούς πυραύλους.

43. Ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, η πρόληψη του εξαναγκασμού και η αποτροπή της επιθετικότητας. Τα πυρηνικά όπλα είναι μοναδικά. Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας πιο ασφαλής κόσμος για όλους. επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον ασφαλείας για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Οι συνθήκες υπό τις οποίες το ΝΑΤΟ ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι εξαιρετικά απομακρυσμένες. Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του ΝΑΤΟ θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση μιας σύγκρουσης. Η Συμμαχία έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να επιβάλει κόστος σε έναν αντίπαλο που θα ήταν απαράδεκτο και θα υπερέβαινε κατά πολύ τα οφέλη που θα μπορούσε να ελπίζει οποιοσδήποτε αντίπαλος.

44. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση της ασφάλειας της Συμμαχίας. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας. Τα ξεχωριστά κέντρα λήψης αποφάσεων αυτών των Συμμάχων συμβάλλουν στην αποτροπή περιπλέκοντας τους υπολογισμούς των πιθανών αντιπάλων. Η στάση του ΝΑΤΟ για την πυρηνική αποτροπή βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη. Οι εθνικές συνεισφορές, από τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους, αεροσκαφών διπλής ικανότητας, καθώς και η παροχή συμβατικών δυνάμεων και στρατιωτικών δυνατοτήτων για την υποστήριξη της αποστολής πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, παραμένουν στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.

45. Το ΝΑΤΟ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ασφάλεια της πυρηνικής αποτρεπτικής αποστολής. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ και την ενημέρωση του σχεδιασμού για την αύξηση της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Συμμαχίας, ασκώντας παράλληλα ισχυρό πολιτικό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Η Συμμαχία επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ενδιαφερομένων Συμμάχων στις ρυθμίσεις κατανομής του πυρηνικού βάρους του ΝΑΤΟ για να επιδειχθεί η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Συμμαχίας.

46. Η Συμμαχία έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ολοκλήρωση και συνοχή των δυνατοτήτων και των δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς και το φάσμα των συγκρούσεων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον μοναδικό και ξεχωριστό ρόλο της πυρηνικής αποτροπής. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διατηρεί αξιόπιστη αποτροπή, να ενισχύει τις στρατηγικές του επικοινωνίες, να ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεών του και να μειώνει τους στρατηγικούς κινδύνους. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να αποτρέψει την επιθετικότητα και να διαχειριστεί τους κινδύνους κλιμάκωσης σε μια κρίση που έχει πυρηνική διάσταση.

47. Η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να συμπληρώσει τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στην αποτροπή. δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει. Ο στόχος και οι πολιτικές αρχές της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ (BMD) παραμένουν αμετάβλητες από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας του 2010. Το NATO BMD είναι καθαρά αμυντικό και στοχεύει στην αντιμετώπιση των απειλών βαλλιστικών πυραύλων που προέρχονται από έξω από την ευρωατλαντική περιοχή. Οι Σύμμαχοι παραμένουν προσηλωμένοι στην πλήρη ανάπτυξη του ΝΑΤΟ BMD, στην επιδίωξη της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας και στην παροχή πλήρους κάλυψης και προστασίας σε όλους τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, εδάφη και δυνάμεις του ΝΑΤΟ έναντι της αυξανόμενης απειλής που δημιουργεί η διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων.

48. Το NATO BMD βασίζεται σε εθελοντικές εθνικές συνεισφορές, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Σταδιακής Προσαρμοστικής Προσέγγισης των ΗΠΑ στη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Πολωνία, καθώς και τη διοίκηση και τον έλεγχο του NATO BMD, το μόνο στοιχείο που είναι επιλέξιμο για κοινή χρηματοδότηση. Οι πρόσθετες εθελοντικές εθνικές συνεισφορές θα παρέχουν ευρωστία. Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε πρόσθετα βασικά στοιχεία της διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ BMD, τα οποία είναι απαραίτητα για την επίτευξη του επόμενου μεγάλου ορόσημου πριν φτάσουμε στην Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα.

49. Η στρατηγική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται μέσω αποτελεσματικής αποτροπής και άμυνας, ελέγχου των εξοπλισμών και αφοπλισμού, και ουσιαστικού και αμοιβαίου πολιτικού διαλόγου παραμένει ουσιαστική για την ασφάλειά μας. Ο έλεγχος των όπλων, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση συμβάλλουν σημαντικά στους στόχους της Συμμαχίας. Οι προσπάθειες των Συμμάχων για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου και στην ενίσχυση της ασφάλειας, της διαφάνειας, της επαλήθευσης και της συμμόρφωσης. Θα επιδιώξουμε όλα τα στοιχεία στρατηγικής μείωσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της προβλεψιμότητας μέσω του διαλόγου, της αύξησης της κατανόησης και της δημιουργίας αποτελεσματικών εργαλείων διαχείρισης κρίσεων και πρόληψης. Αυτές οι προσπάθειες θα λάβουν υπόψη το περιβάλλον ασφαλείας που επικρατεί και την ασφάλεια όλων των Συμμάχων και θα συμπληρώσουν την αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας. Θα χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για εις βάθος συζήτηση και στενές διαβουλεύσεις σχετικά με τις προσπάθειες ελέγχου των όπλων.

50. Ο έλεγχος των όπλων, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση συνέβαλαν και πρέπει να συνεχίσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας της Συμμαχίας και στη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας και της συλλογικής μας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ έχει μακρά ιστορία να κάνει το ρόλο του στον αφοπλισμό και τη μη διάδοση. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ μείωσε δραματικά τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που σταθμεύουν στην Ευρώπη και την εξάρτησή του από τα πυρηνικά όπλα στη στρατηγική του ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι παραμένουν συλλογικά αποφασισμένοι να υποστηρίξουν και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες συμφωνίες και δεσμεύσεις για τον αφοπλισμό, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση, ως βασικό στοιχείο της ευρωατλαντικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον ασφαλείας που επικρατεί και την ασφάλεια όλων των Συμμάχων.

51. Οι παραβιάσεις της Ρωσίας και η επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της στον έλεγχο των όπλων συνέβαλαν στην επιδείνωση του ευρύτερου τοπίου ασφαλείας. Καταδικάζουμε την υποτιθέμενη αναστολή της συνθήκης New START από τη Ρωσία και τη μη συμμόρφωση με τις νομικά δεσμευτικές της υποχρεώσεις βάσει της Συνθήκης. Καλούμε τη Ρωσία να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης καθώς και να ενεργήσει υπεύθυνα και να δεσμευτεί εποικοδομητικά για τη μείωση των στρατηγικών και πυρηνικών κινδύνων. Καταδικάζουμε επίσης την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη-ορόσημο για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία καταδεικνύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Ρωσίας για τον έλεγχο των όπλων και είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών για την υπονόμευση της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της και να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν την απόσυρσή της για να επανεξετάσει την απόφασή της. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται για τις επιπτώσεις της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Συνθήκη CFE και τον αντίκτυπό της στην ασφάλεια της Συμμαχίας.

52. Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) παραμένει το βασικό προπύργιο κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της αρχιτεκτονικής αφοπλισμού, ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας για την κοινή χρήση των ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι Σύμμαχοι παραμένουν σθεναρά προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή της NPT στους τρεις πυλώνες της, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου VI. Ο αποκλεισμός της συναίνεσης από τη Ρωσία στη Δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης της NPT ήταν ανεύθυνος. Καλούμε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη της NPT να εργαστούν από κοινού για την εφαρμογή και την ενίσχυση της NPT στον τρέχοντα Κύκλο Αναθεώρησης της NPT. Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Ζητούμε την άμεση έναρξη και την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό μιας συνθήκης που απαγορεύει την παραγωγή σχάσιμου υλικού για χρήση σε πυρηνικά όπλα ή άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς σύμφωνα με την έκθεση CD/1299 της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό και την εντολή που περιέχεται σε αυτήν. Καλούμε όλα τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να κηρύξουν και να διατηρήσουν εθελοντικό μορατόριουμ για την παραγωγή σχάσιμου υλικού για χρήση σε πυρηνικά όπλα ή άλλους πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.

53. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τον απώτερο στόχο ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, σε πλήρη συμφωνία με όλες τις διατάξεις της NPT, που επιτυγχάνεται με αποτελεσματικό και επαληθεύσιμο τρόπο που προάγει τη διεθνή σταθερότητα και ο οποίος βασίζεται στην αρχή της αμείωτης ασφάλειας για όλους. Οι ρυθμίσεις του ΝΑΤΟ για τον επιμερισμό των πυρηνικών βαρών ήταν πάντα πλήρως συνεπείς με τη NPT.

54. Επαναλαμβάνουμε ότι η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) έρχεται σε αντίθεση και είναι ασυνεπής και ασυμβίβαστη με την πολιτική πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας, έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μη διάδοσης και αφοπλισμού, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη NPT, και δεν λαμβάνει υπόψη το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας. Το TPNW δεν αλλάζει τις νομικές υποχρεώσεις των χωρών μας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Δεν δεχόμαστε κανένα επιχείρημα ότι το TPNW αντικατοπτρίζει ή με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλει στην ανάπτυξη του εθιμικού διεθνούς δικαίου. Καλούμε τους εταίρους μας και όλες τις άλλες χώρες να σκεφτούν ρεαλιστικά τον αντίκτυπο της συνθήκης απαγόρευσης στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της NPT, και να εργαστούμε μαζί μας για τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας μέσω απτών και επαληθεύσιμων μέτρων που μπορούν να μειώσουν τους στρατηγικούς κινδύνους και να επιτρέψουν τη διαρκή προόδου στον πυρηνικό αφοπλισμό.

55. Η ΛΔΚ επεκτείνει και διαφοροποιεί ταχέως το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων διανομής για να δημιουργήσει μια πυρηνική τριάδα, ενώ αποτυγχάνει να συμμετάσχει σε ουσιαστική διαφάνεια ή καλή πίστη προσπάθειες για την επίτευξη ελέγχου πυρηνικών όπλων ή μείωσης του κινδύνου. Αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια παραγωγής ή υποστήριξης της παραγωγής πλουτωνίου για στρατιωτικά προγράμματα υπό το πρόσχημα πολιτικών προγραμμάτων, η οποία υπονομεύει τους στόχους της NPT. Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να συμμετάσχει σε στρατηγικές συζητήσεις για τη μείωση του κινδύνου και να προωθήσει τη σταθερότητα μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά τις πολιτικές, τα σχέδια και τις δυνατότητές της για τα πυρηνικά όπλα.

56. Επαναλαμβάνουμε τη σαφή αποφασιστικότητά μας ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την κλιμάκωση του πυρηνικού του προγράμματος από το Ιράν. Καλούμε το Ιράν να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις βάσει της συμφωνίας διασφαλίσεων που απαιτούνται από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης και των πολιτικών δεσμεύσεών του σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Η εκπλήρωση από το Ιράν αυτών των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για να επιτραπεί στον ΔΟΑΕ να παράσχει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Καλούμε επίσης το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων που δεν συνάδουν με την απόφαση 2231 του ΣΑΗΕ.

57. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα προγράμματα ΟΜΚ και βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) που παραβιάζουν πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΛΔΚ πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα και τα υπάρχοντα πυρηνικά προγράμματα, καθώς και κάθε άλλο πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων, με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο. Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διασφαλίσεις της NPT και του ΔΟΑΕ. Καλούμε τη ΛΔΚ να αποδεχθεί τις επανειλημμένες προσφορές διαλόγου που υποβλήθηκαν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Κορέας.

58. Η πιθανή χρήση Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών και Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) υλικών ή όπλων κατά του ΝΑΤΟ από εχθρικούς κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες παραμένει κεντρική και εξελισσόμενη απειλή για την ασφάλειά μας. Εφαρμόζουμε τη νέα αμυντική πολιτική ΧΒΡΠ του ΝΑΤΟ, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, και επενδύουμε στις στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, να πολεμήσουμε και να επικρατήσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να διασφαλίσουμε την εθνική και συλλογική μας ανθεκτικότητα έναντι των ΧΒΡΠ κινδύνων και απειλών.

59. Το ΝΑΤΟ προστατεύει την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των μελών του χρησιμοποιώντας τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά μέσα. Το εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί όλο και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει μια δομημένη και προσαρμοσμένη προσέγγιση που χρησιμοποιεί μη στρατιωτικά και στρατιωτικά εργαλεία με σκόπιμο, συνεκτικό και διαρκή τρόπο, σε όλο το φάσμα της ειρήνης, της κρίσης και της σύγκρουσης. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί μια ποικιλία μη στρατιωτικών εργαλείων που υποστηρίζουν τα τρία βασικά καθήκοντα της Συμμαχίας. Εξακολουθεί επίσης να χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεκτικής χρήσης αυτών των εργαλείων από τους Συμμάχους, υπό την εξουσία και τον έλεγχό τους, και παράλληλα με άλλους διεθνείς παράγοντες. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτελεσματική, σαφή και πειστική στρατηγική επικοινωνία.

60. Καθώς ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά τη φύση του ευρωατλαντικού περιβάλλοντος ασφαλείας, η έμφαση στις πληροφορίες έχει γίνει ακόμη πιο εξέχουσα και ουσιαστική για τη λήψη αποφάσεων και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας. Η αξία της επιχείρησης πληροφοριών του ΝΑΤΟ προέρχεται πρώτα και κύρια από τις συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας που συνεργάζονται στενά για να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι η Συμμαχία έχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση της παγκόσμιας στρατηγικής εικόνας. Για το σκοπό αυτό, οι δυνατότητες πληροφοριών των Συμμάχων θα συμβάλουν στη βελτίωση της κατανόησης του ΝΑΤΟ σχετικά με τις απειλές, τους κινδύνους και τις προκλήσεις και στη βελτιστοποίηση των σημαντικών και ποικίλων δυνατοτήτων ανάλυσης. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τις μυστικές υπηρεσίες εντός της Συμμαχίας και με τους εταίρους, κατά περίπτωση. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας και αντικατασκοπίας τους για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην εχθρική δραστηριότητα πληροφοριών.

61. Η εθνική και η συλλογική ανθεκτικότητα αποτελούν ουσιαστική βάση για αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα και την αποτελεσματική εκπλήρωση των βασικών καθηκόντων της Συμμαχίας και ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας, τους πληθυσμούς μας και τις κοινές μας αξίες. Η ανθεκτικότητα είναι εθνική ευθύνη και συλλογική δέσμευση που βασίζεται στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Σήμερα συμφωνήσαμε τους Στόχους Ανθεκτικότητας της Συμμαχίας για το 2023. Βασιζόμαστε στη Δέσμευση για την Ενισχυμένη Ανθεκτικότητα του 2021. Οι Στόχοι Ανθεκτικότητας θα ενισχύσουν την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ και των Συμμάχων έναντι στρατηγικών κραδασμών και διαταραχών. Θα ενισχύσουν την εθνική και συλλογική μας ικανότητα να διασφαλίζουμε τη συνέχεια της κυβέρνησης και των βασικών υπηρεσιών προς τους πληθυσμούς μας και θα επιτρέψουν την πολιτική υποστήριξη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε ειρήνη, κρίση και συγκρούσεις. Οι Σύμμαχοι θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους στόχους για να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη των εθνικών τους στόχων και σχεδίων εφαρμογής, σύμφωνα με το αντίστοιχο εθνικό προφίλ κινδύνου τους. Θα εργαστούμε επίσης για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των στρατηγικών τρωτών σημείων και εξαρτήσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα υγείας μας. Οι σύμμαχοι θα πρέπει επίσης να προωθήσουν την κοινωνική ανθεκτικότητα. Καθώς ενισχύουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας που συμμετέχουν σε παρόμοιες προσπάθειες, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταστήσουμε τον ευρωατλαντικό χώρο και την ευρύτερη γειτονιά μας πιο ασφαλή. Οι ενέργειες, οι δεσμεύσεις και οι νομικές υποχρεώσεις μεμονωμένων Συμμάχων σε άλλους διεθνείς οργανισμούς συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας.

62. Η ικανότητα της Συμμαχίας να εκπληρώνει τα βασικά της καθήκοντα βασίζεται όλο και περισσότερο στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών. Αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα μιας ψηφιακά μετασχηματισμένης Συμμαχίας, έχουμε εγκρίνει μια Στρατηγική Εφαρμογής Ψηφιακού Μετασχηματισμού για να υποστηρίξουμε την ικανότητά μας να διεξάγουμε Λειτουργίες πολλών Τομέων, να προωθούμε τη διαλειτουργικότητα σε όλους τους τομείς, να βελτιώνουμε την επίγνωση της κατάστασης, την πολιτική διαβούλευση και να χρησιμοποιούμε τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων .

63. Οι αναδυόμενες και διασπαστικές τεχνολογίες (EDT) φέρνουν ευκαιρίες και κινδύνους. Αλλάζουν τον χαρακτήρα της σύγκρουσης, αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και γίνονται βασικοί στίβος του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Η επιχειρησιακή σημασία των EDT καθώς και η πρόσβαση και η προσαρμογή των εμπορικών τεχνολογιών στις τρέχουσες επιχειρήσεις έχουν τονιστεί στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι στρατηγικοί ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ και οι πιθανοί αντίπαλοι επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες που μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε κακοήθεις υβριδικές δραστηριότητες και αποφασιστικές σε συγκρούσεις. Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία διατηρεί το τεχνολογικό της πλεονέκτημα στις αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες για να διατηρήσει τη διαλειτουργικότητα και το στρατιωτικό μας πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων μέσω λύσεων διπλής χρήσης. Εργαζόμαστε μαζί για να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες, να συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα καινοτομίας μας, να διαμορφώνουμε πρότυπα και να δεσμευόμαστε σε αρχές υπεύθυνης χρήσης που αντικατοπτρίζουν τις δημοκρατικές μας αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) ξεκίνησε τώρα τις πρώτες του προκλήσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ. Για να αναπτύξουμε περαιτέρω το διατλαντικό μας οικοσύστημα καινοτομίας, το NATO Innovation Fund, το πρώτο πολυεθνικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, θα αρχίσει να επενδύει στη βαθιά τεχνολογία τους επόμενους μήνες. Συμπληρώνοντας τις πρόσφατα συμφωνημένες στρατηγικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Αυτονομία, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περαιτέρω στρατηγικές για βασικές αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των Κβαντικών Τεχνολογιών και της Βιοτεχνολογίας και της Ανθρώπινης Ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των ευκαιριών και των κινδύνων που παρουσιάζουν.

64. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες υβριδικές απειλές και προκλήσεις από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, οι οποίοι χρησιμοποιούν υβριδικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων μέσω παρεμβολών και επιβλαβούς χρήσης τεχνολογιών, για να στοχεύσουν τους πολιτικούς μας θεσμούς, τις κρίσιμες υποδομές μας, τις κοινωνίες μας, τα δημοκρατικά μας συστήματα , τις οικονομίες μας και την ασφάλεια των πολιτών μας. Παραμένουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των ανοιχτών και δημοκρατικών κοινωνιών μας ενάντια σε αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες. Επαναλαμβάνουμε ότι οι υβριδικές επιχειρήσεις εναντίον των Συμμάχων θα μπορούσαν να φτάσουν στο επίπεδο μιας ένοπλης επίθεσης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Συμβούλιο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε, να αποτρέπουμε, να υπερασπιζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης Ομάδων Υποστήριξης Counter Hybrid. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ολοκληρωμένες επιλογές πρόληψης και απόκρισης και είμαστε έτοιμοι να τις εφαρμόσουμε για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και να αποτρέψουμε κακοήθεις φορείς από τη συμμετοχή σε υβριδικές επιχειρήσεις. Μεμονωμένοι Σύμμαχοι μπορούν να εξετάσουν, όταν χρειάζεται, να αποδίδουν υβριδικές δραστηριότητες και να ανταποκρίνονται με συντονισμένο τρόπο, η αναγνώριση της απόδοσης αποτελεί κυρίαρχο εθνικό προνόμιο. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω θετικών και αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνιών. Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας καθώς ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι στις υβριδικές προκλήσεις.

65. Η απειλή για κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές είναι πραγματική και αναπτύσσεται. Δεσμευόμαστε να εντοπίζουμε και να μετριάζουμε στρατηγικές ευπάθειες και εξαρτήσεις σε σχέση με τις κρίσιμες υποδομές μας και να προετοιμαστούμε, να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε έναντι της καταναγκαστικής χρήσης ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά της κρίσιμης υποδομής των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση. Αυτό ισχύει επίσης για υποθαλάσσιες υποδομές ζωτικής σημασίας. Η προστασία ζωτικής σημασίας υποθαλάσσιας υποδομής στο έδαφος των Συμμάχων παραμένει εθνική ευθύνη, καθώς και συλλογική δέσμευση. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους Συμμάχους εάν και όταν του ζητηθεί. Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε το Ναυτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια της Κρίσιμης Υποθαλάσσιας Υποδομής εντός της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM). Συμφωνήσαμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα φέρνει σε επαφή το ΝΑΤΟ, τους Συμμάχους, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους σχετικούς παράγοντες για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

66. Ο κυβερνοχώρος αμφισβητείται ανά πάσα στιγμή, καθώς οι παράγοντες απειλών επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αποσταθεροποιήσουν τη Συμμαχία χρησιμοποιώντας κακόβουλες δραστηριότητες και εκστρατείες στον κυβερνοχώρο. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει τονίσει τον βαθμό στον οποίο ο κυβερνοχώρος αποτελεί χαρακτηριστικό της σύγχρονης σύγκρουσης. Αντιμετωπίζουμε τις ουσιαστικές, συνεχείς και αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών μας συστημάτων και των κρίσιμων υποδομών μας, καθώς και εκεί όπου αποτελούν μέρος υβριδικών εκστρατειών. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων για να αποτρέψουμε, να υπερασπιστούμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης συλλογικών απαντήσεων. Ένα ενιαίο ή σωρευτικό σύνολο κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο της ένοπλης επίθεσης και θα μπορούσε να οδηγήσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, κατά περίπτωση. Παραμένουμε δεσμευμένοι να ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχύει. Συνεχίζουμε να προάγουμε έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ειρηνικό και ασφαλή κυβερνοχώρο και συνεχίζουμε περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της σταθερότητας και τη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης, διασφαλίζοντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζοντας εθελοντικούς κανόνες υπεύθυνης κρατικής συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο. Σήμερα, εγκρίνουμε μια νέα ιδέα για την ενίσχυση της συμβολής της άμυνας στον κυβερνοχώρο στη συνολική μας αποτρεπτική και αμυντική στάση. Θα ενσωματώσει περαιτέρω τα τρία επίπεδα άμυνας στον κυβερνοχώρο του ΝΑΤΟ – πολιτικό, στρατιωτικό και τεχνικό – διασφαλίζοντας την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία ανά πάσα στιγμή σε καιρό ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων, καθώς και εμπλοκή με τον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με την περίπτωση. Κάνοντάς το αυτό θα ενισχύσει την κοινή μας επίγνωση της κατάστασης. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για να καταστήσουμε τη Συμμαχία μας πιο ασφαλή και πιο ικανή να μετριάσει την πιθανότητα σημαντικής βλάβης από απειλές στον κυβερνοχώρο. Σήμερα επαναλαμβάνουμε και ενισχύουμε την υπόσχεσή μας στον κυβερνοχώρο και έχουμε δεσμευτεί για φιλόδοξους νέους εθνικούς στόχους για την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας στον κυβερνοχώρο κατά προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ζωτικής σημασίας. Ξεκινήσαμε τη νέα ικανότητα υποστήριξης εικονικών συμβάντων στον κυβερνοχώρο (VCISC) του ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες μετριασμού ως απάντηση σε σημαντικές κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Αυτό παρέχει στους Συμμάχους ένα πρόσθετο εργαλείο για βοήθεια. Θα επιδιώξουμε περαιτέρω να αναπτύξουμε αμοιβαία επωφελείς και αποτελεσματικές συνεργασίες όπως αρμόζει, μεταξύ άλλων με χώρες εταίρους, διεθνείς οργανισμούς, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο, προωθώντας τις προσπάθειές μας για ενίσχυση της διεθνούς σταθερότητας στον κυβερνοχώρο. Συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες ανταλλαγές μας, θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη ολοκληρωμένη Διάσκεψη Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο αυτόν τον Νοέμβριο, φέρνοντας σε επαφή φορείς λήψης αποφάσεων σε πολιτικό, στρατιωτικό και τεχνικό επίπεδο.

67. Το διάστημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας. Το διάστημα είναι επίσης ένας όλο και πιο αμφισβητούμενος τομέας, που χαρακτηρίζεται από ανεύθυνη συμπεριφορά, κακόβουλες δραστηριότητες και την ανάπτυξη αντιδιαστημικών ικανοτήτων από τους πιθανούς αντιπάλους και τους στρατηγικούς ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ. Η διατήρηση της ασφαλούς χρήσης και η απρόσκοπτη πρόσβαση στο διάστημα είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αποτροπή και άμυνα. Ως μέρος της εργασίας μας για το διάστημα ως επιχειρησιακό τομέα, επιταχύνουμε την ενσωμάτωση του διαστήματος στον σχεδιασμό, την άσκηση και την εκτέλεση κοινών και πολλαπλών επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα διαστημικά φαινόμενα συντονίζονται σε όλους τους τομείς. Έχουμε δεσμευτεί να ενισχύσουμε την κοινή χρήση των διαστημικών δεδομένων, των προϊόντων και των υπηρεσιών μας εντός του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των απαιτήσεων και των αμυντικών σχεδίων της Συμμαχίας. Χαιρετίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για το πολυεθνικό πρόγραμμα της Συμμαχίας Persistent Surveillance from Space (APSS), το οποίο θα βελτιώσει την ικανότητα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης του ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του Διαστημικού Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ στη Γαλλία. Οι Σύμμαχοι δεσμεύονται να τηρούν το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των διαστημικών απειλών προωθώντας κανόνες, κανόνες και αρχές υπεύθυνης διαστημικής συμπεριφοράς. Επιβεβαιώνουμε ότι οι εχθρικές επιχειρήσεις προς, από ή εντός του διαστήματος θα μπορούσαν να φτάσουν στο επίπεδο της ένοπλης επίθεσης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

68. Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Η ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε σκόπιμα από τη Ρωσία έχει υπογραμμίσει τη σημασία ενός σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των διαδρομών, των προμηθευτών και των πηγών. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην προστασία των ζωτικών ενεργειακών υποδομών. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ασφαλή, ανθεκτικό και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό στις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Καθώς προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση, θα διασφαλίσουμε στρατιωτική ικανότητα, αποτελεσματικότητα και διαλειτουργικότητα. Οι Σύμμαχοι επιδιώκουν και θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους αποθεμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες τους.

69. Η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση με βαθύ αντίκτυπο στην ασφάλεια των Συμμάχων που αντιμετωπίζουν οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές. Παραμένει πολλαπλασιαστής απειλών. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να γίνει ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην άμυνα και την ασφάλεια, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων εργαλείων στρατηγικής ανάλυσης. Θα ενσωματώσουμε ζητήματα για την κλιματική αλλαγή σε όλα τα βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ, θα προσαρμόσουμε την υποδομή, τις στρατιωτικές μας δυνατότητες και τις τεχνολογίες μας, διασφαλίζοντας ανθεκτικότητα σε μελλοντικά λειτουργικά περιβάλλοντα. Για να συμβάλουμε στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμαστε να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. θα συμβάλουμε επίσης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση, μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας και αξιοποιώντας καινοτόμες καθαρές τεχνολογίες επόμενης γενιάς, διασφαλίζοντας παράλληλα στρατιωτική αποτελεσματικότητα και αξιόπιστη στάση αποτροπής και άμυνας. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ανταλλαγές μας με χώρες εταίρους, την επιστημονική κοινότητα, καθώς και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια. Χαιρετίζουμε την ίδρυση ενός Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια στο Μόντρεαλ.

70. Δεσμευόμαστε να ενσωματώσουμε τις ατζέντες για την Ανθρώπινη Ασφάλεια και τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια σε όλα τα βασικά μας καθήκοντα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη λειτουργία αυτού του στόχου, μέσω ισχυρών πολιτικών και σαφών επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών, προκειμένου να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσουμε συνέργειες μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών δομών. Για να το κάνουμε αυτό, εργαζόμαστε με εταίρους, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια φιλόδοξη ατζέντα για την ανθρώπινη ασφάλεια. Η Προσέγγιση Ανθρώπινης Ασφάλειας και οι Κατευθυντήριες Αρχές μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το ανθρώπινο περιβάλλον, συμβάλλοντας στη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια. Σήμερα, εγκρίνουμε μια Πολιτική του ΝΑΤΟ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, και μια ενημερωμένη Πολιτική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Το συνεχές έργο μας για την ανθρώπινη ασφάλεια περιλαμβάνει επίσης την προστασία της πολιτιστικής περιουσίας.

71. Αναγνωρίζουμε την κρίσιμη σημασία της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ειρήνης και της σταθερότητας, σημειώνοντας τον δυσανάλογο αντίκτυπο που έχει η σύγκρουση στις γυναίκες και τα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια να εφαρμόζουμε την Πολιτική μας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια και, σε αυτό το πλαίσιο, θα προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και θα ενσωματώσουμε τις προοπτικές των φύλων και θα προωθήσουμε τις αρχές της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια που ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο όλα όσα κάνουμε, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των αποστολών, των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ και της δουλειάς μας για τις αναδυόμενες προκλήσεις. Θα αξιολογήσουμε και θα ενημερώσουμε την Πολιτική του ΝΑΤΟ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

72. Οι συνεργασίες του ΝΑΤΟ είναι, και θα συνεχίσουν να είναι, ουσιαστικές για τον τρόπο που λειτουργεί το ΝΑΤΟ. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των τριών βασικών καθηκόντων του ΝΑΤΟ και της προσέγγισής μας για την ασφάλεια 360 μοιρών. Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας για τη σημαντική συνεισφορά τους στην επίγνωση της κατάστασης, τις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Καταπιστευματικού Ταμείου. Το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία των συνεργασιών. Είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παγκόσμιων κοινών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας. Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με εταίρους που μοιράζονται τις αξίες και το ενδιαφέρον της Συμμαχίας για την τήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία με τους εταίρους, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, το όφελος και το συμφέρον τόσο των Συμμάχων όσο και των εταίρων. Αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα πέρα από τα σύνορά μας και ενισχύει την ασφάλειά μας στο εσωτερικό. Θα αυξήσουμε την προσέγγιση των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας και σε ολόκληρο τον κόσμο και θα παραμείνουμε ανοιχτοί στη δέσμευση με οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμό, όταν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την αμοιβαία μας ασφάλεια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές που διέπουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και έχουμε λάβει μέτρα για να κάνουμε τις συνεργασίες μας πιο στρατηγικές, πιο συνεκτικές και πιο αποτελεσματικές. Θα συζητήσουμε κοινές προσεγγίσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας όπου επηρεάζονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, θα μοιραστούμε προοπτικές μέσω βαθύτερης πολιτικής δέσμευσης και θα αναζητήσουμε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών για την ασφάλεια. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ολοκληρωμένης Προσέγγισής μας, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συνοχή στα εργαλεία και τα σκέλη εργασίας του ΝΑΤΟ, τις συντονισμένες προσεγγίσεις με έθνη και οργανισμούς εταίρους όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ, καθώς και περαιτέρω διάλογος με μη – κυβερνητικούς οργανισμούς.

73. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μοναδικός και ουσιαστικός εταίρος για το ΝΑΤΟ. Η στρατηγική μας συνεργασία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας και του ευρωατλαντικού χώρου. Είναι χτισμένο στις κοινές μας αξίες, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη συνεκτικών, συμπληρωματικών και διαλειτουργικών αμυντικών δυνατοτήτων, αποφεύγοντας περιττές επικαλύψεις, είναι το κλειδί στις κοινές μας προσπάθειές να κάνουμε τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο. Τέτοιες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων, θα οδηγήσουν σε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινής μας ασφάλειας, θα συμβάλουν στον διατλαντικό επιμερισμό των βαρών, θα βοηθήσουν στην παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων και θα στηρίξουν μια συνολική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Οι Σύμμαχοι εκτός ΕΕ συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει τις ικανότητές της για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι απαραίτητη η πλήρης συμμετοχή των Συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ. Προσβλέπουμε σε αμοιβαία βήματα, που αντιπροσωπεύουν απτή πρόοδο, σε αυτόν τον τομέα για τη στήριξη μιας ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Επαναβεβαιώνουμε στο σύνολό τους όλες τις αποφάσεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις σχετικά με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία σε πνεύμα πλήρους αμοιβαίου ανοίγματος, διαφάνειας, συμπληρωματικότητας και σεβασμού των διαφορετικών εντολών των οργανισμών, της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και της θεσμικής ακεραιότητας, και όπως συμφωνήθηκε από τους δύο οργανισμούς.

74. Στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει γίνει πιο σημαντική. Έχουμε επιδείξει κατηγορηματικά την ενότητα του σκοπού και την κοινή αποφασιστικότητα στη μόχλευση των συμπληρωματικών, συνεκτικών και αλληλοενισχυόμενων ρόλων μας. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη δημιουργία του ειδικού Συντονισμού Επιτελείου ΝΑΤΟ-ΕΕ για την Ουκρανία. Έχουμε επίσης επιτύχει απτά αποτελέσματα στις στρατηγικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, της αντιμετώπισης υβριδικών και κυβερνοαπειλών, των ασκήσεων, της επιχειρησιακής συνεργασίας, των αμυντικών δυνατοτήτων, της αμυντικής βιομηχανίας και έρευνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων άμυνας και ασφάλειας. Επεκτείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σχετικά με την ανθεκτικότητα, την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τις αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες, το διάστημα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και τον γεωστρατηγικό ανταγωνισμό. Θα συνεχίσουμε επίσης να αντιμετωπίζουμε τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ παραμένει ουσιαστικός για την προώθηση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ.

75. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ όπως τονίζεται από τη μακρά ιστορία συνεργασίας και επιχειρήσεων μας. Παραμένουμε σθεναρά προσηλωμένοι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις που προωθούν τις αντίστοιχες φιλοδοξίες των χωρών της περιοχής για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πολιτικό μας διάλογο και την πρακτική συνεργασία για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις, την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε την κακοήθη επιρροή, συμπεριλαμβανομένων της παραπληροφόρησης, των υβριδικών απειλών και των απειλών στον κυβερνοχώρο, τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς παράγοντες. Η περιοχή απαιτεί συνεχή προσοχή και δέσμευση από τη Συμμαχία και τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Οι δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή συνεργασία και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, και προσβλέπουμε σε συνεχή πρόοδο από αυτή την άποψη.

76. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας σταθερής και ασφαλούς Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με τη Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλες σχετικές διεθνείς συμφωνίες. Ενθαρρύνουμε την εσωτερική συμφιλίωση και προτρέπουμε τους πολιτικούς ηγέτες να απόσχουν από διχαστικές και αποσχιστικές ρητορικές και ενέργειες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της χώρας. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, μεταξύ άλλων μέσω του προσφάτως συμφωνηθέντος πακέτου για την οικοδόμηση αμυντικής ικανότητας, του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο και ευρείας κλίμακας συνεργατικών εργαλείων ασφάλειας και εταιρικής σχέσης, καθώς και μέσω του Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος της χώρας με το ΝΑΤΟ. Ενθαρρύνουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επωφεληθεί από την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και να εντείνει τις προσπάθειες για να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων πολιτικών, εκλογικών, νομικών, οικονομικών και αμυντικών μεταρρυθμίσεων, με την επιφύλαξη τελικής απόφασης για το ΝΑΤΟ ιδιότητα μέλους.

77. Η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Σερβίας θα ήταν προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπουμε στη Σερβία να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και τους γείτονές της με εποικοδομητικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ανακοινώσεων της σχετικά με τα αμοιβαία οφέλη της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Σερβίας. Υποστηρίζουμε τον διάλογο με τη διευκόλυνση της ΕΕ και άλλες προσπάθειες που στοχεύουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και προτρέπουμε τις πλευρές να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να δεσμευτούν με καλή πίστη για την επίτευξη μιας διαρκούς πολιτικής λύσης. Καλούμε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν αμέσως, να επιστρέψουν στον διάλογο και να δεσμευτούν εποικοδομητικά στην εφαρμογή της συμφωνίας για την ομαλοποίηση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και την Οχρίδα.

78. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ άλλων μέσω της υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Η KFOR θα συνεχίσει να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΣΑΗΕ. Οι πρόσφατες κλιμακωτικές ενέργειες είναι απαράδεκτες και καταδικάζουμε τη βία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο καθώς και τις απρόκλητες επιθέσεις που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ . Αυξήσαμε την παρουσία των στρατευμάτων της KFOR για να ανταποκριθούμε στις επαναλαμβανόμενες εντάσεις. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη στάση των δυνάμεών μας στην KFOR θα παραμείνουν βασισμένες σε συνθήκες και όχι βάσει ημερολογίου.

79. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία. Αυτό τονίζεται περαιτέρω από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπογραμμίζουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης, κατά περίπτωση, μέσω της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ενισχύσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, με ιδιαίτερη έμφαση στις απειλές για την ασφάλειά μας και τις πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.

80. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Είμαστε σταθεροί στην υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Γεωργίας να αποφασίζει για το μέλλον της και την πορεία της εξωτερικής της πολιτικής χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει σταθμεύσει στη Γεωργία χωρίς τη συγκατάθεσή της. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των περιοχών της Γεωργίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. να τερματιστεί η στρατιωτικοποίηση αυτών των περιοχών και οι συνεχείς προσπάθειες διαχωρισμού τους από την υπόλοιπη Γεωργία μέσω της κατασκευής συνοριακών εμποδίων· και να σταματήσουν οι παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων κρατήσεων και των παρενοχλήσεων γεωργιανών πολιτών. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ουσιαστική συνεισφορά της Γεωργίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύουν τη δέσμευσή της και την ικανότητά της να συμβάλει στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη χρήση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας και του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος (ANP) για την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας με τη Γεωργία. Επαναλαμβάνουμε την απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 ότι η Γεωργία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας με το Σχέδιο Δράσης για την Μέλη (MAP) ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. επιβεβαιώνουμε όλα τα στοιχεία αυτής της απόφασης, καθώς και των μεταγενέστερων αποφάσεων. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ενισχυμένου πακέτου ΝΑΤΟ-Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της Διαχείρισης Κρίσεων, της Κυβερνοασφάλειας, της Στρατιωτικής Μηχανικής και των Ασφαλών Επικοινωνιών, καθώς και νέες πρωτοβουλίες στους τομείς της χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής άμυνας και Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης. Για να προωθήσει τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες, η Γεωργία πρέπει να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το ANP.

81. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της που σταθμεύουν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας χωρίς τη συγκατάθεση της Μολδαβίας. Στεκόμαστε σταθερά στην υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Μολδαβίας να αποφασίζει για το μέλλον της και την πορεία της εξωτερικής πολιτικής χωρίς εξωτερική παρέμβαση και σεβόμαστε πλήρως τη συνταγματική ουδετερότητα της Μολδαβίας. Το ΝΑΤΟ ενισχύει την πολιτική και πρακτική υποστήριξη για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του και να διατηρήσει την πολιτική του ανεξαρτησία υπό το φως του επιδεινούμενου περιβάλλοντος ασφαλείας. Οι Σύμμαχοι χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Μολδαβίας να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύονται να στηρίξουν τη Μολδαβία καθώς προωθεί την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει πρακτική βοήθεια μέσω του πακέτου ενισχυμένης οικοδόμησης αμυντικής ικανότητας, καθώς η Μολδαβία εργάζεται για να ενισχύσει τις δυνατότητές της σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

82. Η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος. Θα εμβαθύνουμε τις πολιτικές δεσμεύσεις μας και την προσέγγιση της δημόσιας διπλωματίας με τους μακροχρόνιους εταίρους μας στον Μεσογειακό Διάλογο και την Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης. Θα αυξήσουμε επίσης την προσέγγισή μας σε σχετικούς περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Εφαρμόζουμε τα πακέτα ανάπτυξης αμυντικής ικανότητας για το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία και την Τυνησία. Θα διερευνήσουμε επίσης με τις ιορδανικές αρχές τη δυνατότητα ίδρυσης Γραφείου Διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Αμμάν.

83. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παραμένουν αφοσιωμένοι στην υποστήριξή μας στο Ιράκ και στην ικανότητά του να σταθεροποιήσει τη χώρα. Αναγνωρίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες και την πρόοδο της κυβέρνησης του Ιράκ και των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας για την καταπολέμηση του ISIS/Da’esh. Ενθαρρύνουμε την περαιτέρω πρόοδο στον αγώνα του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η αποστολή μας στο ΝΑΤΟ στο Ιράκ συνεχίζει να παρέχει μη μαχητική συμβουλευτική υποστήριξη και υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων στους ιρακινούς θεσμούς ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης και έχει εμβαθύνει τη συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας του Ιράκ. Με βάση το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διευρύνουμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, εξελίσσοντάς την ώστε να παρέχει συμβουλές στο ιρακινό Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία του. Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τη ζήτηση και θα εκτελείται με την πλήρη συγκατάθεση των ιρακινών αρχών, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και σε στενό συντονισμό με τους σχετικούς εταίρους και διεθνείς παράγοντες.

84. Η υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αντίκτυπο στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξή του προς τη Ρωσία, ιδίως τη μεταφορά Μη Πληρωματούχων Αεροπορικών Οχημάτων (UAV) που έχουν χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε κρίσιμες υποδομές, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες αμάχων. Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τις κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν εντός των συμμαχικών εδαφών. Καλούμε επίσης το Ιράν να απόσχει από αποσταθεροποιητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων θαλάσσιων πλοίων, και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης.

85. Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι σημαντικός για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια. Χαιρετίζουμε τη συμβολή των εταίρων μας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Δημοκρατία της Κορέας – στην ασφάλεια στον Ευρω-Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον διάλογο και τη συνεργασία μας για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας στον κυβερνοχώρο, της τεχνολογίας και των υβριδικών συστημάτων, με βάση την κοινή μας δέσμευση για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

86. Η δέσμευση του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, συμβάλλει στη διεθνή ασφάλεια. Θα ενισχύσουμε αυτές τις αλληλεπιδράσεις για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Διερευνούμε τη δυνατότητα ίδρυσης Γραφείου Διασύνδεσης στη Γενεύη για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δέσμευσή μας με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

87. Θα διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας αποφάσεις διαθέτουν επαρκείς πόρους. Θα βασιστούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί για να διασφαλίσουμε ότι οι αυξημένες εθνικές αμυντικές δαπάνες και η κοινή χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ θα είναι ανάλογες με τις προκλήσεις μιας πιο αμφισβητούμενης τάξης ασφάλειας.

88. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που εργάζονται ακούραστα για τη συλλογική μας ασφάλεια, τιμούμε όλους εκείνους που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα ή τραυματίστηκαν για να κρατήσουν ασφαλείς εμάς και τις οικογένειές τους.

89. Το ΝΑΤΟ παραμένει η ισχυρότερη Συμμαχία στην ιστορία. Όπως και στο παρελθόν, θα αντέξουμε στη δοκιμασία του χρόνου για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια των Συμμάχων μας και να συμβάλλουμε στην ειρήνη και την ασφάλεια.

90. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη γενναιόδωρη φιλοξενία που μας παρείχε η Δημοκρατία της Λιθουανίας. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά για την 75η επέτειο της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον, DC το 2024, ακολουθούμενη από μια συνάντηση στην Ολλανδία το 2025.