//

Το Ισραήλ ζυγίζει το ρίσκο – Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Το Ισραηλινό τελεσίγραφο για τους αμάχους στον βόρειο τομέα της Γάζας έχει και τυπικά λήξει, και τα λεπτά που περνούν μοιάζουν ώρες για τους άμεσα εμπλεκόμενους στις εξελίξεις.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί στο Ισραήλ ακόμη μετρούν το ρίσκο μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα. Στην πραγματικότητα, χωρίς πληροφοριοδότες μέσα στο σύστημα της Χαμάς, γνωρίζουν λίγα για το σχέδιο των τρομοκρατών να αμυνθούν.

Εκτιμούν πως έχουν να αντιμετωπίσουν περί τους 40.000 μαχητές-βόμβες, αποφασισμένους για όλα. Αλλά κυρίως γνωρίζουν πως θα εμπλακούν σε ένα επικίνδυνο αστικό αγώνα, όπου σε κάθε γωνία παραμονεύει ο κίνδυνος. Γνωρίζουν επίσης πως θα πρέπει να πολεμήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον που η ιδιότητα του μαχητή και αυτή του άμαχου πολίτη είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη. Και ο φόβος, πέρα από τις απώλειες, είναι μήπως η νόμιμη άμυνα εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς, τελικά γυρίσει μπούμερανγκ και από θύματα γίνουν θύτες. Σε κάθε σύγκρουση, πρωτίστως οι αντιμαχόμενοι αναζητούν στοιχεία “νομιμοποίησης”. Σε αντίθετη περίπτωση, εύκολα οι κατήγοροι μπορεί να μετατραπούν σε κατηγορούμενους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ισραηλινοί όμηροι στα χέρια της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως εκτέλεσε ήδη τέσσερις ομήρους, ως αντίποινα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα είναι πολύ έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο. Μέχρι και την τελευταία ώρα θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες να υπάρξει κάποιου είδους διπλωματική εκτόνωση της κατάστασης. Το κρίσιμο δίλημμα είναι πως από τη μία θα “ουδετεροποιηθεί” μια για πάντα η Χαμάς, ενώ από την άλλη να μην υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση και ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Την ώρα, λοιπόν, που Αραβικά και μη Αραβικά κράτη της περιοχής, με διαύλους επαφής με τη Χαμάς, προσπαθούν να πετύχουν κάποιο είδος εκτόνωσης της έντασης, και με τις ΗΠΑ να πιέζουν για χρονικά περιθώρια στην διπλωματία από την πλευρά του Ισραήλ, την ίδια ώρα η Χαμάς και άλλες ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις οργανώνονται με τους συμμάχους τους σε τρίτα κράτη να αντιμετωπίσουν ισραηλινή εισβολή, και το ίδιο φυσικά κάνουν και από την πλευρά του Ισραήλ με τους δικούς τους συμμάχους.

Μιλάμε για μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με όλα τα σενάρια ανοικτά!