/

Το Ιράν θέλει θέση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων για τη Μ. Ανατολή

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δεν ήταν ποτέ ένα αμιγώς οικονομικό φόρουμ. Είχε πάντα πολιτικό πρόσημο και ειδήσεις.

Από τις συναντήσεις που υπήρξαν μεταξύ πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματιών για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, το συμπέρασμα είναι ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά θέλει να επιβάλλει την παρουσία του σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

«Οι Ιρανοί θέλουν μια θέση στο τραπέζι», ανέφερε σε δημοσιογράφους ανώτερη πηγή με άμεση γνώση του τρόπου σκέψης της Τεχεράνης, εξηγώντας ότι οι ενέργειές της είχαν σκοπό να δώσουν φωνή στο Ιράν και να μην επιτρέψουν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να υπαγορεύσουν το αποτέλεσμα.

“Το πραγματικό ερώτημα είναι “ποιο είναι το τελικό παιχνίδι για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ και τώρα όλο και περισσότερο για τους Χούτι;” Δεν θέλουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ να υπαγορεύουν τον ρυθμό του πολέμου της Γάζας», δήλωσε στο Νταβός ο Βάλι Νασρ, ειδικός στη Μέση Ανατολή στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Τζονς Χόπκινς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο μόνος επίσημος εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Νταβός, δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των συμφερόντων του από τον «Άξονα της Αντίστασης» θα σταματήσουν εάν ο πόλεμος στη Γάζα τελειώσει.