/

Το διπλό ανησυχητικό μήνυμα Λαβρόφ

Διπλό μήνυμα προς τη Δύση ήταν τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών κ. Λαβρόφ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διπλό μήνυμα προς τη Δύση ήταν τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών κ. Λαβρόφ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως η Δύση πολεμά απευθείας τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Λαβρόφ:

«Μπορείτε να το αποκαλείτε όπως θέλετε, αλλά μας πολεμούν, μας πολεμούν απευθείας. Εμείς το λέμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα», αναφερόμενος στην οικονομική, τη στρατιωτική βοήθεια, και τους στρατιωτικούς συμβούλους που πηγαίνουν από δυτικές χώρες.

Επίσης, πρόσθεσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αργότερα, πως δεν είναι στους σκοπούς της Ρωσίας μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας και ότι το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία [στο Ουκρανικό] εξαρτάται από όλους εμάς [τα κράτη μέλη του ΟΗΕ].

Το μήνυμα

Ακούστηκαν πολλές ερμηνείες για τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός.

Ωστόσο, το μήνυμα της ομιλίας του είναι τουλάχιστο διπλό.

Από τη μία, με τον πλέον επίσημο τρόπο ήθελε να καταγγείλει την Δυτική στήριξη στην Ουκρανία. Το Κίεβο δίχως την στήριξη των Δυτικών θα είχε καταρρεύσει και η Ρωσία θα μιλούσε για σημαντική νίκη της. Η Δυτική στήριξη ανέκοψε αυτή την πορεία των πραγμάτων.

Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό μήνυμα όμως προκύπτει μέσα από την κούραση της δυτικής κοινωνίας να βλέπει πως παρά τη στήριξη, η Ουκρανία δεν μπορεί να φέρει κάποιο αποφασιστικό χτύπημα εναντίον της Ρωσίας – η κούραση ήταν εμφανής φέτος όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε σε σχεδόν άδεια αίθουσα στον ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό αναγκάζει το Κίεβο να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας, γεγονός που με την σειρά του θα φέρει νέα κλιμάκωση και ίσως ισχυρότερα ρωσικά όπλα στο πεδίο.

Βάσει αυτής της δεύτερης ερμηνείας, αυτό που προφανώς ήθελε να δηλώσει ο Λαβρόφ είναι πως αν υπάρξει κλιμάκωση σε μέσα και ίσως και γεωγραφικά στην Ουκρανική σύγκρουση, την ευθύνη θα την έχει η Δύση!

Και αυτό είναι το ανησυχητικό μήνυμα πάνω στο οποίο φαίνεται πως χτίζει τα επιχειρήματά της για «νομιμοποίηση» των ενεργειών της η Μόσχα. Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό…