/

Τουρκία: Νέος πρόεδρος στο CHP, δίνει “εξετάσεις” τον Μάρτη…

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας εξέλεξε αργά το Σάββατο 4/11 τον Ozgur Ozel ως νέο ηγέτη του, τερματίζοντας τη 13ετή θητεία του νυν προέδρου Kemal Kilicdaroglu, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για σημαντικές δημοτικέ και περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

Ο Ozel, 49 ετών, υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP από το 2015 και είναι βουλευτής από το 2011. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Σεπτέμβριο, μετά την οδυνηρή ήττα του Kilicdaroglu και του CHP από τον Πρόεδρο Tayyip Erdogan και την κυβερνώσα πολιτική συμμαχία του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο Οζέλ έλαβε 812 από τις 1.366 ψήφους σε ένα τεταμένο, πολύωρο συνέδριο του κόμματος στην Άγκυρα που διήρκεσε δύο γύρους. Στις δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία, δίπλα του στεκόταν να τον χειροκροτεί ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu.

Το CHP είναι το κόμμα ου ίδρυσε ο δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας Mustafa Kemal Ataturk.

Ο Οζέλ θα οδηγήσει τώρα το CHP στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 31 Μαρτίου, όπου το κόμμα ελπίζει να διατηρήσει τους βασικούς δήμους που κέρδισε το 2019, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Άγκυρας, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας την Κωνσταντινούπολη και άλλων μεγάλων πόλεων.