Τι συμφώνησαν Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα

Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας, καθώς επίσης συζήτησαν εκτενώς θέματα ασφάλειας και συνεργασίας που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Ενέργεια, Εμπόριο, Τεχνολογία και Επενδύσεις

Στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν μια σειρά ενεργειών που θα οδηγήσουν στην αλληλοκάλυψη των αναγκών των οικονομιών τους.

Κύριο ζήτημα για την Κίνα είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η αύξηση των ενεργειακών φορτίων από την Ρωσία στην Κίνα σε τιμές ανταγωνιστικές, η δρομολόγηση του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας ΙΙ» (λειτουργεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας Ι»), και η συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη νέας γενιάς πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τη Ρωσία κύριο ζήτημα είναι οι ξένες επενδύσεις και η μεταφορά και ανάπτυξη τεχνολογιών, κάτι που συμφώνησε να παράσχει η Κίνα στις συνομιλίες που προηγήθηκαν.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Από την αρχή της κρίσης, η Κίνα κρατά μια προσεκτική στάση λεπτών ισορροπιών, που ωστόσο ευνοούν την ρωσική πλευρά.

Από τη Μόσχα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει αμερόληπτη θέση και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο. Από κοινού, Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ τόνισαν ότι ο υπεύθυνος διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης.

Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών.

Η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις ως βάση για την επανέναρξη του διαλόγου, ενώ και η Ουκρανική πλευρά θεωρεί την Κίνα αξιόπιστο διαμεσολαβητή σε μια ειρηνευτική προσπάθεια.