Η διεθνής κοινότητα παρακαλά ή απειλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει στο σχεδιασμό του για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα. Το κύριο επιχείρημά τους είναι το ανθρώπινο / ανθρωπιστικό κόστος.
Με τόσους αθώους νεκρούς Ισραηλινούς από τις επιθέσεις των ακραίων Παλαιστινίων την 7η Οκτωβρίου και 220 και πλέον ομήρους στα χέρια της Χαμάς και της PIJ, έχει άραγε επιλογές το Ισραήλ να κάνει πίσω;
Ναι, αν η διεθνής κοινότητα – φίλων και εχθρών του Ισραήλ – σερβίρει το τέλος της Χαμάς και των άλλων ακραίων οργανώσεων στο τραπέζι του Ισραήλ.
Η καθολική αποκήρυξη της Χαμάς από όλα τα κράτη – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν – και η πλήρη απονομιμοποίησή της θα σημάνει και το τέλος αυτής της οργάνωσης ως στρατιωτικής απειλής για το Ισραήλ.
Μια τέτοια προοπτική φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, όχι γιατί δεν θα τη θέλει το Ισραήλ, αλλά γιατί εδώ προκύπτουν σοβαρά ζητήματα αναθεώρησης των στρατηγικών επιλογών όλων των, έμμεσα ή άμεσα, εμπλεκόμενων κρατών σε αυτή τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Θα βγουν στην επιφάνεια οι κρυφές ατζέντες τους, που σήμερα καλύπτονται πίσω από το «κακό» Ισραήλ ή την «κακή» Χαμάς.
Αν το Ισραήλ θέλει να διώξει την πίεση από πάνω του, τότε δεν έχει παρά να θέσει το ερώτημα που θα εκκινήσει μια διαφορετική διαπραγμάτευση από τη συνηθισμένη, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίσει τη στρατιωτική προετοιμασία μιας εισβολής.
Τι προσφέρει η διεθνής κοινότητα στο Ισραήλ για να μην προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στη Γάζα και σε κλιμάκωση των συγκρούσεων, που θα έχουν διεθνείς επιπτώσεις;
Καλό είναι να αρχίσει να προετοιμάζει την απάντηση η διεθνής κοινότητα…