//

Τι ζήτησαν οι Ουκρανοί από τον Μάσκ και αρνήθηκε;

Από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, βοήθησε τη χώρα με το δορυφορικό δίκτυο Starlink για ασφαλείς επικοινωνίες και ίντερνετ.

Από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, βοήθησε τη χώρα με το δορυφορικό δίκτυο Starlink για ασφαλείς επικοινωνίες και ίντερνετ.

Αρνήθηκε ωστόσο την άμεση εμπλοκή του στις πολεμικές επιχειρήσεις, όταν του ζητήθηκε από την Ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Έλον Μασκ είπε ότι απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να ενεργοποιήσει το δορυφορικό του δίκτυο Starlink στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας πέρυσι για να βοηθήσει μια επίθεση στον ρωσικό στόλο εκεί, λέγοντας ότι φοβόταν την εμπλοκή σε μια «μείζονα» πολεμική πράξη.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έκανε το σχόλιο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, αφού το CNN ανέφερε ένα απόσπασμα από μια νέα βιογραφία του Μασκ που λέει ότι διέταξε να απενεργοποιηθεί το δίκτυο Starlink κοντά στην ακτή της Κριμαίας πέρυσι για να μην υπάρξει εμπλοκή του σε μια ουκρανική επίθεση στην περιοχή.

Ο Μασκ είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να απορρίψει ένα αίτημα έκτακτης ανάγκης από την Ουκρανία «να ενεργοποιήσει το Starlink μέχρι τη Σεβαστούπολη». «Αν είχα συμφωνήσει με το αίτημά τους, τότε η SpaceX θα ήταν ρητά συνένοχος σε μια μεγάλη πράξη πολέμου και κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε τη στρατηγική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, ελλιμενίζει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη και έχει χρησιμοποιήσει τον στόλο σε έναν εκ των πραγμάτων αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από την πλήρη εισβολή της το 2022.

Ο ρωσικός στόλος εκτοξεύει πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών πολιτικών στόχων και το Κίεβο έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικά πλοία χρησιμοποιώντας θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το CNN, η νέα βιογραφία του Walter Isaacson «Elon Musk», που θα κυκλοφορήσει από την Simon & Schuster την ερχόμενη Τρίτη, λέει ότι όταν πέρυσι ουκρανικά υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά πλησίασαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ξηρά ακίνδυνα».

Ανέφερε ότι η απόφαση του Μασκ, που άφησε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να τον εκλιπαρούν να ενεργοποιήσει ξανά τους δορυφόρους, οφείλεται στον έντονο φόβο ότι η Ρωσία θα απαντούσε σε μια ουκρανική επίθεση με πυρηνικά όπλα.

Η SpaceX, μέσω ιδιωτικών δωρεών και στο πλαίσιο ξεχωριστής σύμβασης με μια υπηρεσία βοήθειας των ΗΠΑ, παρέχει στους Ουκρανούς και τον στρατό της χώρας την υπηρεσία διαδικτύου Starlink, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο με περισσότερους από 4.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης, από την αρχή του πολέμου το 2022.