//

Τα ABBA-tars, η Sound Diplomacy και η νέα οικονομία

Ποιος είπε ότι ο πολιτισμός και ειδικά η μουσική βιομηχανία πως «πέθαναν» στην ψηφιακή εποχή; Τα ABBAtars των Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog και AnniFrid Lyngstad, των μελών του θρυλικού συγκροτήματος των ΑΒΒΑ, το διαψεύδουν αφού η ψηφιακή τους συναυλία στο Λονδίνο άφησε έσοδα 225 εκατομμυρίων δολαρίων και την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι από το Μάιο του 2022 που ξεκίνησε το σόου.

Για να γίνει εφικτή αυτή η αναγέννηση των μελών του μουσικού γκρουπ και μέσω των ABBA-tars να εξασφαλίσουν την «αθανασία» στη μουσική βιομηχανία, καθώς και να συνεχίσουν να παράγουν έσοδα αν και οι ίδιοι να διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, συνεργάστηκαν με μια ομάδα 850 τεχνικών της Industrial Light & Magic, μιας εταιρείας που ίδρυσε ο George Lucas, δημιουργός των Star Wars.

Και δεν είναι μόνο οι ΑΒΒΑ. Την ίδια «συνταγή» ακολουθούν πολλοί ακόμη καλλιτέχνες, όπως η Taylor Swift και η Beyoncé.

Φυσικά δεν αρκεί μόνο το τεχνικό κομμάτι για να πετύχει αυτή η νέα οικονομία του πολιτισμού και της μουσικής βιομηχανίας.

Στον χώρο δραστηριοποιούνται έντονα εταιρείες-στρατηγικοί σύμβουλοι όπως είναι η Sound Diplomacy. Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα ονόματα των καλλιτεχνών που προσελκύουν το ενδιαφέρον τους. Πρόσφατα, η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με την UNESCO αναγεννούν τη μουσική παράδοση μικρών νησιών-κρατών του Ειρηνικού, όπως είναι τα νησιά Fiji, Vanuatu και τα Solomon Islands. Η ίδια εταιρεία συνεργάζεται με το Συμβούλιο Τουρισμού του Belize στην ανάπτυξη στρατηγικής Μουσικού Τουρισμού της χώρας.

Φανταστείτε τα εγγόνια σας να αγοράζουν εισιτήρια να δουν τη συναυλία των ΑΒΒΑ έναν αιώνα από τώρα ή τους σημερινούς καλλιτέχνες της μουσικής παράδοσης διαφόρων χωρών ή του θεάτρου να δίνουν ακόμη παραστάσεις, πολύ πιο πέρα από το βιολογικό τους βίο.