Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επανεκλέχθηκε για τρίτη και τελευταία (;) φορά Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας (η θητεία του αναμένεται να διαρκέσει ως το 2028) και μόλις χθες το βράδυ ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης έχει πολύ ενδιαφέρον για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Dream Team
Μοναδικός αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Cevdet Yilmaz, ετών 55. Έμπειρος στη λειτουργία του κράτους, έχοντας περάσει από διάφορες κυβερνητικές και υπουργικές θέσεις και με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ.
Νέος ΥΠΕΞ της Τουρκίας ορίστηκε ο πρώην διοικητής της ΜΙΤ Hakan Fidan, ετών 54. Δεκατρία χρόνια στο τιμόνι της ΜΙΤ, είναι ο άνθρωπος πίσω από κάθε επιτυχία του συστήματος εξουσίας του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις, στην ασφάλεια και στις σχέσεις με ειδικές ομάδες του Ιράν και των παραφυάδων τους. Έχει ενδιαφέρουσα προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, είναι γνωστός στο περιβάλλον του ΟΗΕ και με καλές πανεπιστημιακές σπουδές.
Υπουργός άμυνας τοποθετήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Yasar Guler, ετών 68. Άνθρωπος-κλειδί σε όλο το πλέγμα ασφάλειας – ένοπλες δυνάμεις. Έμπειρος επιτελής και ειδικευμένος στις στρατιωτικές πληροφορίες. Από το 2016 έχει διατελέσει αρχηγός της στρατοχωροφυλακής, Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΕΘΑ και όλες οι τοποθετήσεις ανωτάτων αξιωματικών στην Τουρκία έχουν τα τελευταία χρόνια την υπογραφή του.
Στο υπουργείο ενέργειας και φυσικών πόρων γυρίζει για να ηγηθεί ο νεαρός (ετών 48) Alparslan Bayraktar. Γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο και το αντικείμενο του, έχοντας υπηρετήσει στο παρελθόν σε διάφορες σχετικές κυβερνητικές θέσεις στην Τουρκία και το εξωτερικό.
Τέλος και σε ότι αφορά αποκλειστικά τα ελληνοτουρκικά, οι Mehmet Nuri Ersoy (παραμένει υπουργός πολιτισμού και τουρισμού), Mehmet Fatih Kacir (νέος υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας) και Omer Bolat (νέος υπουργός εμπορίου) είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι, που θα χειριστούν το ευαίσθητο για εμάς ζήτημα του trademark “Turkaegean”.
Αυτή η νέα ομάδα υπουργών σημαίνει τουλάχιστο τρία πράγματα για εμάς. Πρώτον, ότι πλέον όλο το σύστημα ελέγχεται απόλυτα από τον Ερντογάν. Δεύτερον, ότι δεν θα χαθεί χρόνος και όλοι οι νέοι υπουργοί ξέρουν άριστα τον χώρο και το αντικείμενό τους. Θα κινηθεί, λοιπόν, γρήγορα. Και τρίτον, η νέα αυτή ομάδα φέρνει ή θα πρέπει να φέρει «δώρα» στην Αθήνα.
Τα «δώρα»
Οι τοποθετήσεις στα κρίσιμα για εμάς υπουργεία της Τουρκίας φέρνει ως «δώρα» στον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, μία γόμα και ένα μολύβι. Επανασχεδιασμό προσώπων και τοποθετήσεων για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Έχουν ακουστεί πολλά ονόματα.
Δυστυχώς, το ελληνικό καλάθι είναι μικρό και επίσης δυστυχώς είναι λίγοι όσοι έχουν καλή γνώση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και μπορούν να ισορροπήσουν στο τρίγωνο ελληνική γραφειοκρατία, κοινή γνώμη και διεθνής διπλωματία.
Ας τα έχει αυτά υπόψη του ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ώστε αυτή τη φορά να γίνουν προσεκτικές και αποτελεσματικές τοποθετήσεις.
*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος