/

Ταιβάν εσείς; Κούβα εμείς!

Τα σχέδια της Κίνας να δημιουργήσει μια βάση συλλογής πληροφοριών στην Κούβα, αποδίδονται κυρίως σε οικονομικά και λιγότερο σε γεωπολιτικά κίνητρα από τους Αμερικανούς. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει μια βάση συλλογής πληροφοριών στην Κούβα, μόλις 150 χιλιόμετρα απόσταση από τις ακτές της Φλόριντα. Μετά την εξάπλωση των κινεζικών συμφερόντων σε όλη τη Λατινική Αμερική και τα κατασκοπευτικά μπαλόνια στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, τώρα φιλοδοξεί να έχει μόνιμη παρουσία, μια ανάσα από τις νότιες ακτές των ΗΠΑ.

Καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για την Ουάσιγκτον και είναι δύσκολο να την αποτρέψει έτσι όπως έχει αυτό-υπονομευθεί στις σχέσεις της με την Αβάνα.

Αμερικανοί αναλυτές εστιάζουν κυρίως στα γεω-οικονομικά και γεω-επιχειρηματικά κίνητρα πίσω από την απόφαση των Κινέζων, παρά στα καθαρά γεωπολιτικά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Εάν ήθελε η Κίνα να χρησιμοποιήσει τη βάση για λόγους βιομηχανικής κατασκοπείας, έχει πολύ πιο οικονομικούς και αθέατους τρόπους για να το κάνει. Και είναι στην κουλτούρα της Κινεζικής ελίτ, σε αυτά τα θέματα, να κινείται αθόρυβα, όπως και έπραξε στον αγώνα για τον έλεγχο πολύτιμών γαιών στο παρελθόν.

Τα σχέδια του Πεκίνου στην Κούβα είναι η κινεζική απάντηση στην Ουάσιγκτον για τη στήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στην Ταιβάν και σε άλλα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας με τα οποία η Κίνα έχει έντονες διαφορές και διεκδικεί θαλάσσιο χώρο και κυριαρχία. Η παρουσία ισχυρών Αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Νοτιοανατολική Ασία θα δοκιμαστεί από την αντίστοιχη παρουσία κινεζικών δυνάμεων έξω από τις ακτές της Φλόριντα.

Ειδικά σε ότι αφορά την περίπτωση της Ταιβάν, η οποία έχει ένα ειδικό διπλωματικό καθεστώς από τις ΗΠΑ και τη Δύση, αφού η Κίνα την θεωρεί δικό της εθνικό έδαφος, η παρουσία κινεζικών δυνάμεων στην Κούβα θα έχει και έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

Η στρατηγική συνεννόηση των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην Ανατολική Ασία είναι επίσης κάτι που έχει ενοχλήσει και σαφώς ανησυχεί το Πεκίνο. Και αντιδρά ανάλογα.

Οι ΗΠΑ από την άλλη αντιλαμβάνονται καλά την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, όπως αντιλαμβάνονται καλά και τα δικά τους όρια. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Aμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα το Πεκίνο και να συζητήσει την ατζέντα των Σινο-Αμερικανικών σχέσεων με τους κινέζους αξιωματούχους.