/

Σύνοδος APEC: Σημείο καμπής για ΗΠΑ;

Δύσκολη αναμένεται να είναι η συνάντηση των BidenXi στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ 11 και 17 Νοεμβρίου, 2023.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας Wang Yi βρέθηκε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken και τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντηση των δυο ηγετών.

Ο Wang Yi ανέφερε ότι «ο δρόμος προς τη σύνοδο κορυφής του Σαν Φρανσίσκο δεν θα είναι ομαλός», προϊδεάζοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κίνας, η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Κινέζου ομολόγου του θα εξαρτηθεί από τη στάση και την ειλικρίνεια των ΗΠΑ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει σε πρώτη ανάγνωση, η συνάντηση και το κλίμα των συζητήσεων θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στο ζήτημα της Ταιβάν και δευτερευόντως για άλλα θέματα.

Η ατζέντα των θεμάτων που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις είναι μεγάλη. Εκτός από το καυτό ζήτημα της Ταιβάν, τα θέματα είναι εμπορικού-οικονομικού ενδιαφέροντος, ζητήματα τεχνολογίας και πνευματικών δικαιωμάτων, θέματα διεθνοδικαιακά και στρατιωτικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και θέματα που αφορούν τις αποσταθεροποιητικές κρίσεις διεθνώς.

Αυτό που γίνεται ορατό είναι πως η Κίνα διεκδικεί χώρο και λόγο που μέχρι τώρα χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση μονοπωλούσαν οι ΗΠΑ στα παγκόσμια πράγματα. Και από την ώρα που τα πράγματα στη διεθνή σκακιέρα ολοένα και δυσκολεύουν για τις ΗΠΑ, τόσο η Κίνα θα πιέζει για ισότιμη με τις ΗΠΑ διαχείριση στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Βρισκόμαστε όντως σε ένα σημείο καμπής, που ο κόσμος τα επόμενα χρόνια να καθοριστεί από τον βαθμό ετοιμότητας των ΗΠΑ να συνεργαστούν με άλλους, εξίσου σημαντικούς δρώντες, στην επαναδιατύπωση των κανόνων του παιχνιδιού.