//

Συνέχεια «από-Σοβιετοποίησης» του Ελληνικού οπλοστασίου; – Τι είπαν Μπλίνκεν-Μητσοτάκης

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Δευτέρα 6/11 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αμερικανός υπουργός και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνομιλίες και τις επαφές που είχε σχετικά με την Μεσανατολική κρίση.

Τέλος, συζήτησαν για τους κοινούς στόχους τους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Από το τηλεφώνημα Μπλίνκεν-Μητσοτάκη εικάζεται πως έχει ζητηθεί από την Ελλάδα πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία και συνέχιση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου των ελληνικών ΕΔ, με την ταυτόχρονη απόσυρση σοβιετικού υλικού που μας είχε παραχωρηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, καθώς και αγορές που έγιναν αργότερα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, πως πρόσφατα αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός μονάδων MLRS αμερικανικής κατασκευής, ενώ έχει παγώσει το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και προμήθειας νέων ρουκετών για τους ανατολικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70.

Μεγάλος γρίφος παραμένει η τύχη των σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, για τα οποία δεν υπάρχει ούτε προοπτική εκσυγχρονισμού, ούτε σχέδιο αντικατάστασης από συστήματα δυτικής προέλευσης.