Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σε επίσημη κρατική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η οποία περιλαμβάνει καλωσόρισμα στο South Lawn, επίσημο δείπνο και ομιλία σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου. Αναμένεται να είναι η σημαντικότερη συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος με ξένο ηγέτη βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου.
Καθώς η Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες και μια ανερχόμενη δύναμη της τεχνολογίας και την καινοτομίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να προσελκύσει τη χώρα ως κρίσιμο σύμμαχο για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Οι κορυφαίες προτεραιότητες
Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει συνομιλίες με στόχο την περαιτέρω εδραίωση μιας ήδη αναπτυσσόμενης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. Πιο πρόσφατα, η Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με την από κοινού παραγωγή κινητήρων αεριωθουμένων, πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας και στρατιωτικών οχημάτων. Τον Μάιο, η Ινδία προσχώρησε στο 14μελές Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού του Μπάιντεν, το οποίο στοχεύει κυρίως στη μείωση της οικονομικής κυριαρχίας της Κίνας μέσω της μεταποίησης, αλλά χωρίς να συνάψει επίσημη εμπορική συμφωνία. Αμερικανικές εταιρείες στοχεύουν σε συμπαραγωγή αεροσκαφών στην Ινδία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ένα οικοσύστημα κατασκευής ημιαγωγών και τσιπ που βρίσκεται στην Ινδία.
Τις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Μόντι, τόσο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν όσο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποίησαν επίσης ταξίδια στο Νέο Δελχί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν συμφωνίες.
Κοινός στόχος η Κίνα
Οι ειδικοί λένε ότι και οι δύο χώρες βλέπουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα να συγκλίνουν για την αντιμετώπιση της απειλής της Κίνας καθώς γίνεται πιο επεκτατική και φιλόδοξη στην παγκόσμια σκηνή. Για τις ΗΠΑ, η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της στις σφαίρες επιρροής, ενώ η Ινδία έχει εμπλακεί σε εδαφικές διαμάχες στα Ιμαλάια από τότε που πολέμησε έναν σύντομο πόλεμο με την Κίνα το 1962.
Το 2020, οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας φούντωσαν όταν το Πεκίνο έγινε πιο δυναμικό για εδαφικές διεκδικήσεις κατά μήκος των κοινών συνόρων των Ιμαλαΐων και μια συμπλοκή μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια ινδική περιοχή Ladakh φέρεται να άφησε πίσω της 20 Ινδούς και τέσσερις Κινέζους στρατιώτες νεκρούς. Οι στενοί δεσμοί της Κίνας με το Πακιστάν οδήγησαν επίσης στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν ως μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road και διέρχεται από ένα τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Ισλαμαμπάντ, αυξάνοντας τις ανησυχίες της Ινδίας.
Βοηθώντας την Ινδία να αναπτύξει τις οικονομικές και αμυντικές της ικανότητες, η Ουάσιγκτον ελπίζει να συντονιστεί με το Νέο Δελχί για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων ως μέρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της. «Η Ουάσιγκτον επιδιώκει πραγματικά να δημιουργήσει ένα πλαίσιο αποτροπής για να αποτρέψει ουσιαστικά τον κινεζικό επεκτατισμό», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Πηγή: AP