/

Συνάντηση Blinken–Mikati, σύνοδος ΥΠΕΞ, ταξίδι σε Τουρκία

Συνάντηση Αμερικανού ΥΠΕΞ με υπηρεσιακό πρωθυπουργό Λιβάνου

Το Σάββατο 4/11, πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Antony Blinken με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati.

Στη συνάντηση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση της Χέζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, καθώς και για τις πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο που κλείνει ένα χρόνο δίχως Πρόεδρο.

Μίνι σύνοδος ΥΠΕΞ στην Ιορδανία                                           

Την Κυριακή 5/11, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken, που βρίσκεται ήδη στην Ιορδανία, αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Θέμα συζήτησης είναι η κατάπαυση πυρός στη Γάζα και η διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος για τους αμάχους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για πρόοδο στο θέμα των ομήρων.

Η Ιορδανία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις, καθώς φοβάται πως με αφορμή τις Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, στόχος είναι η εκκένωση περιοχών από Παλαιστινίους και η δημιουργία μιας νέας κατάστασης στο εδαφικό.

Ο Blinken πάει τελικά Τουρκία

Τελικά το State Department ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει μια γρήγορη στάση στην Τουρκία, για συνομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα, προφανώς και να ενημερωθεί για τις συνομιλίες του Τούρκου ομολόγου του με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, όπως επίσης να συζητήσει το ζήτημα της έγκρισης από το Τουρκικό Κοινοβούλιο της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέμα που έχει καθυστερήσει υπερβολικά για τους Αμερικανούς.