/

Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς στη Ραμάλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken συναντήθηκε την Τετάρτη 10/1 με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς των πολιτών στη Γάζα και την επιτάχυνση και αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε Παλαιστίνιους αμάχους σε ολόκληρη τη Γάζα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπλίνκεν χαιρέτισε τον διορισμό της Sigrid Kaag ως Ανώτερης Συντονίστριας του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση στη Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν έθεσε στον κ. Αμπάς το ζήτημα της αυξημένης αστάθειας στη Δυτική Όχθη και συζήτησε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας.

Υπογράμμισε επίσης τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όλα τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Ισραήλ θα πρέπει να μεταφέρονται με συνέπεια στην Παλαιστινιακή Αρχή σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department, ο Αμερικανός υπουργός είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Abbas σχετικά με τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, θα ωφελήσουν τον παλαιστινιακό λαό.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν απτά βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Κράτος του Ισραήλ, όπου θα ζουν και οι δύο λαοί με ειρήνη και ασφάλεια.