/

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τολμηρές δηλώσεις και αποφάσεις!

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο κ. Ζελένσι στην Αθήνα.

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο κ. Ζελένσι στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  στις δηλώσεις του τόνισε κυρίως δυο στοιχεία. Τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Ουκρανίας και τη δοκιμασία των πολιτών ελληνικής καταγωγής στη Μαριούπολη και την Οδησσό από τον πόλεμο, καθώς και την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός στο εδαφικό ζήτημα της Ουκρανίας λέγοντας ότι «…δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο».

Τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δημοσιοποίησε ο κ. Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

1. Η Ελλάδα εντάσσεται στον αεροπορικό συνασπισμό που θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16. Η Ελλάδα θα ετοιμάσει επίσης νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

2. Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Ουκρανία στη διασφάλιση του νέου διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών.

3. Αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Οδησσού.

4. Μετά την υπογραφή από την Ελλάδα της Διακήρυξης των G7 για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συμφωνήθηκε, Ελλάδα και Ουκρανία να προχωρήσουν σε διμερείς συνομιλίες για εγγυήσεις ασφαλείας.

5. Η Ελλάδα θα στηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε συνέχεια των επαφών Μητσοτάκη-Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε δεκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.