/

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς – Τι περιλαμβάνει

Την Τρίτη 21/11 παρέλαβε η Ισραηλινή κυβέρνηση το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων-φυλακισμένων και μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Ισραήλ χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες ώστε να εγκρίνει ή όχι την συμφωνία. Η έγκριση της συμφωνίας θα επιτρέψει την εφαρμογή της το νωρίτερο αργά την Πέμπτη 23/11.

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας προέκυψε μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με τη μεσολάβηση των ηγεσιών του Κατάρ και των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως η εμπλοκή του Αμερικανού προέδρου στη σύνταξη αυτής της συμφωνίας και στη διαπραγμάτευση υπήρξε καταλυτική, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις της άλλης πλευράς απέναντι στο Ισραήλ.

Το εξασέλιδο κείμενο της συμφωνίας αφορά:

  • Την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων που κρατά η Χαμάς και άλλες οργανώσεις μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η Χαμάς ανακοίνωσε πως ένας από τους ομήρους απεβίωσε, ενώ δηλώνει πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα, έχει χάσει επαφή με ανθρώπους της και με άλλες οργανώσεις που φύλαγαν ομήρους σε διάφορα σημεία στο θύλακα.
  • Την απελευθέρωση 150 φυλακισμένων Παλαιστινίων στο Ισραήλ.
  • Μια 4-ημερών κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
  • Την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων, ανθρωπιστικής βοήθειας, καυσίμων στη Γάζα και την εκκένωση νοσοκομείων από αρρώστους και τραυματίες, που θα μεταβούν σε νοσοκομεία σε γειτονικά κράτη.
  • Την δημιουργία ορισμένων ζωνών ασφαλείας για τους αμάχους στη Γάζα

Αργά την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι παρά τη συμφωνία, ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει κάθε απειλή από τη Γάζα δεν αλλάζει.