/

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ-Χαμάς;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια «υβριδική» συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Ωστόσο, τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου όσο και οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Η απελευθέρωση των ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, χωρίς προβλήματα της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη λεπτομερή, εξασέλιδη συμφωνία, ανέφερε η εφημερίδα το Σάββατο 18/11.

Οι αναφορές αυτές έρχονται την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη νότια Γάζα μετά από αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλα τα μέρη θα παγώσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι απελευθερώνονται ομαδικά κάθε 24 ώρες, ανέφερε η Αμερικανική εφημερίδα. Η παύση έχει επίσης σκοπό να επιτρέψει την είσοδο σημαντικού ποσού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας συντάχθηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στο Κατάρ.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου είπε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου: “Σχετικά με τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές ανακριβείς αναφορές. Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Αλλά θέλω να υποσχεθώ: Αν υπάρχει κάτι να πούμε – θα σας το αναφέρουμε».

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας.