/

Συγκλονιστικό διπλωματικό παρασκήνιο

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 αναμένεται να αφιχθεί εκ νέου στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Antony Blinken για να έχει συναντήσεις με μέλη της Ισραηλινής κυβέρνησης.

Στο χθεσινό μήνυμα του State Department για το νέο ταξίδι του κ. Blinken, επαναδιατυπώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου. Το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης είναι που έχει όλη την ουσία, βλέποντας σαφώς το ζήτημα της τύχης των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ταυτόχρονα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στο Ισραήλ θα βρεθεί ο ειδικός σύμβουλος του State Department, Derek Chollet, ο οποίος, μετά το Ισραήλ, θα πάει στην Ιορδανία και την Τουρκία για συνομιλίες.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών βρίσκεται εδώ και μέρες σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του για τα θέματα στη Γάζα.

Χθες, 1 Νοεμβρίου, η Ιορδανία ανακοίνωσε την απόσυρση του πρέσβη της από το Ισραήλ, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Μετά τη νέα επίσκεψη στο Ισραήλ, ο κ. Blinken αναμένεται να επισκεφτεί την Ιορδανία, πριν φύγει για τη συνέχιση του ταξιδιού του σε Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί.

Βλέπουμε από την επίσημη ατζέντα των επισκέψεων, ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών εστιάζεται στο τρίγωνο Ισραήλ, Ιορδανία και Τουρκία.

Οι Αμερικανοί φοβούνται πως ο Νετανιάχου έχει κρυφή ατζέντα σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων και του Παλαιστινιακού Ζητήματος, γι αυτό και στο χθεσινό μήνυμα του State Department για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ιορδανία, γράφουν χαρακτηριστικά «…να διασφαλίσουν [οι ΗΠΑ σε συνεννόηση με την Ιορδανία] ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα απομακρυνθούν βιαίως από τη Γάζα». Τα σχέδια των Ισραηλινών ενδεχομένως να αναβιώνουν ένα πολύ παλαιό σχέδιο που περιλαμβάνει και την Ιορδανία ως μέρος της λύσης του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Το παραπάνω φοβάται η Ιορδανία γι αυτό και ακολουθεί σκληρή στάση.

Η Τουρκία, από την άλλη, συνομιλεί διαρκώς με το Ιράν και αναδεικνύεται ως εξόχως πολύτιμη για τους Αμερικανούς διότι είναι ο ενδιάμεσος που μεταφέρει μηνύματα και πληροφορίες. Την ίδια ώρα, ακολουθεί επίσης σκληρή στάση έναντι της επιχείρησης των Ισραηλινών στη Γάζα.

Αυτό που οι Αμερικανοί φοβούνται είναι αφενός μια ανατροπή των σχεδιασμών από την πλευρά Νετανιάχου, αλλά και το ξέσπασμα μιας αναταραχής μεταξύ Ισραήλ από τη μία και Ιορδανίας-Τουρκίας από την άλλη, όπου και οι δύο πλευρές είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, παγώνει ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή!

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος