/

Στριμωγμένος ο Νετανιάχου

Η δυνατότητα κινήσεων και ελιγμών του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ολοένα και περιορίζεται, αφού και ο πλέον στενός του σύμμαχος, οι ΗΠΑ, ανεπισήμως του ζητούν αναθεώρηση της στρατιωτικής δράσης στη Γάζα, φοβούμενες το ανθρωπιστικό κόστος.

Η άρνηση των σημαντικότερων Αραβικών κρατών να συναινέσουν σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο εκκένωσης της Γάζας από τους Παλαιστίνιους αμάχους, οδηγεί τις ΗΠΑ να στραφούν στο Ισραήλ για συναίνεση και συμβιβασμούς, την ώρα που διαρροές θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο να αποδοκιμάζει την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Επίσημα, οι Αμερικανοί κάλεσαν το Ισραήλ να εφαρμόσει τοπική παύση των εχθροπραξιών εντός της Γάζας, προκειμένου να γίνει δυνατή η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και η διαχείριση της δύσκολης κατάστασης των αμάχων.

Το κάλεσμα των ΗΠΑ προς την Ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται τη στιγμή που προσγειώνεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken στο Ισραήλ – για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα – καθώς την ίδια στιγμή οι IDF έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον από 4 διαφορετικές κατευθύνσεις – από τα βορειοανατολικά, στο παράλιο μέτωπο στα δυτικά της Γάζας, υπογείως στα τούνελ της Χαμάς και από αέρος με προσβολές πυροβολικού, ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ αρνείται να συναινέσει σε ένα σχέδιο τοπικής παύσης των επιχειρήσεων.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά τις συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ, θα μεταβεί την Κυριακή 5/11 στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ayman Safadi.

Από το πεδίο του μετώπου στη Γάζα, οι πληροφορίες λένε πως οι μηχανικοί του Ισραηλινού στρατού εργάζονται πυρετωδώς για την άρση ναρκοπεδίων και ανθρώπινων παγίδων, ενώ σημειώνουν πως η Χαμάς είναι πολύ καλά οργανωμένη να τους αντιμετωπίσει και στρατιωτικά συνιστά δύσκολο αντίπαλο. Μέχρι αυτή την ώρα, επίσημα οι απώλειες των Ισραηλινών ανέρχονται σε 18 άτομα, ενώ η Χαμάς κάνει λόγο για μεγαλύτερο αριθμό.

Σχετικά με τους αμάχους στο πέρασμα της Rafah (σύνορα Γάζας-Αιγύπτου), μέχρι τώρα περίπου 700 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν περάσει τα σύνορα προς την Αίγυπτο, ενώ το Κατάρ συνεχίζει τη διαμεσολάβηση για να περάσουν και άλλοι τα σύνορα. Δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για τους ομήρους.