//

Στο 1 τρις το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2023 – Η “Γαλάζια Πατρίδα” του 2053

Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ömer Bolat ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ενταχθεί στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου τα επόμενα χρόνια.

Απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Bolat τόνισε ότι η δυναμική φέτος θα οδηγήσει την Τουρκία να κλείσει τη χρονιά με αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) άνω του 4%.

Υπενθυμίζοντας το όραμα της κυβέρνησης για το 2053, ο Μπολάτ τόνισε την αποφασιστικότητα να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, κάνοντας διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς για να τοποθετήσει την οικονομία μεταξύ των κορυφαίων εισοδηματικών ομάδων παγκοσμίως.

Επιπλέον, είπε ότι στοχεύουν να υποστηρίξουν το branding, φιλοδοξώντας να έχουν τουλάχιστον πέντε μάρκες μεταξύ των 100 πιο πολύτιμων στον κόσμο.

Ο Μπολάτ είπε ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν παγκοσμίως, αλλά η Τουρκία κατάφερε να διατηρήσει θετική τροχιά παρά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Επί του παρόντος, ο Μπολάτ είπε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, παράλληλα με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Στο διεθνές μέτωπο, ο Bolat τόνισε τις θετικές εξελίξεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανέφερε ότι οι σχέσεις με τις ισλαμικές χώρες «είναι σε εξαιρετικό επίπεδο».