//

Στενότεροι οικονομικοί δεσμοί Ελλάδας-Ισραήλ

Από τη σύσφιξη των πολιτικών δεσμών και των διεθνοπολιτικών συμφερόντων, οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ γίνονται ολοένα και πιο στενές στον ευρύτερο οικονομικό τομέα.

Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάνει γενναίο άνοιγμα προς την Ισραηλινή πολεμική βιομηχανία. Αλλά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα και μάλιστα πλέον επενδύουν σημαντικά ποσά στο real estate, είτε για ίδια χρήση είτε ως επιχειρηματική εκμετάλλευση. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι πολλά από τα χρήματα που παράγονται από επενδύσεις Ισραηλινών στη χώρα, μένουν στην Ελλάδα και επανεπενδύονται.

Μετά τα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 και τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, οι μεγαλύτερες αλυσίδες super market του Ισραήλ σταματούν να προμηθεύονται προϊόντα από την Τουρκία και εξετάζουν την εναλλακτική να τα προμηθεύονται από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ευκαιρία που θα μπορούσε δυνητικά να ενισχύσει τις Ελληνικές εξαγωγές με ποσά της τάξης των 5-7 δις δολαρίων ετησίως.