//

Στήριξη DFC στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι στόχοι των Αμερικανών πίσω από τη δανειοδότηση.

Χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, 125 εκ. δολαρίων θα λάβει ο όμιλος ΟΝΕΧ και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (U.S. International Development Finance Corporation – DFC) για την εξυγίανση των ναυπηγείων.

Η απόφαση αυτή έλαβε πριν λίγες μέρες την έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των χρημάτων βάσει του σχετικού σχεδιασμού.

Η σημασία της απόφασης είναι πολύ μεγάλη διότι είναι η πρώτη χρηματοδότηση της DFC στην Ελλάδα και γιατί πιστοποιεί το Αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη Μεσόγειο. Αποτελεί φυσικά και μια κίνηση στήριξης προς την ΟΝΕΧ και τον πρόεδρό της κ. Πάνο Ξενοκώστα.

Ο όμιλος ΟΝΕΧ έχει ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου Ελευσίνας, και συνεχίζει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ναυπηγείων της Σύρου.

Ο στόχος που έχει τεθεί για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι να μπορούν να εξυπηρετούν έως και 200 πλοία ετησίως.

Η Αμερικανική στήριξη ωστόσο έχει ευρύτερη, στρατηγική θα λέγαμε στόχευση. Δεν αφορά απλά τη στήριξη του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά στοχεύει στο να έχουν οι ΗΠΑ μια αξιόπιστη υποδομή, φιλική προς τα συμφέροντά τους, στη Μεσόγειο και έναν σοβαρό και ανταγωνιστικό εταίρο για ναυπηγήσεις ακόμη και μεγάλων πολεμικών πλοίων στο μέλλον στην Ευρώπη.

Υπό αυτή την έννοια, τα ναυπηγεία του Ομίλου ΟΝΕΧ εντάσσονται κατά κάποιο τρόπο στον ευρύτερο σχεδιασμό των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή, στη συντήρηση και ναυπήγηση πλοίων που θα αφορούν εκτός της ναυτιλίας και τον χώρο της άμυνας.