///

Σημαντική συμφωνία ΗΠΑ-Μπαχρέιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 μια Συμφωνία υψηλής αμυντικής και οικονομικής σημασίας, την Security Integration and Prosperity Agreement.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 μια Συμφωνία υψηλής αμυντικής και οικονομικής σημασίας, την Security Integration and Prosperity Agreement.

Ο Αμερικανός υπουργός Antony Blinken στην ομιλία του επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή εμβαθύνει τη συνεργασία των δύο χωρών με τρεις πολύ σημαντικούς τρόπους:

  • Επεκτείνει τη συνεργασία ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των δύο χωρών. Για περισσότερα από 25 χρόνια το Μπαχρέιν φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και την ενοποίηση των ικανοτήτων πληροφοριών.
  • Ενισχύει την οικονομική σχέση. Από το 2006, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει υπερτριπλασιάσει το εμπόριο και τις επενδύσεις σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτή η συμφωνία βασίζεται σε αυτό, εντοπίζοντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τους εταίρους του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Σε μια στιγμή που η τεχνολογία έχει τόσες πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της ζωής μας, αυτή η συμφωνία προωθεί την επιστημονική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης ανταλλαγής πληροφοριών και ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων μας.

Αυτή η συμφωνία είναι επίσης η πρώτη δεσμευτική διεθνής συμφωνία των ΗΠΑ στο είδος της για την προώθηση της συνεργασίας για την ανάπτυξη και την προώθηση αξιόπιστων τεχνολογιών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κρίσιμων συστημάτων και της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.

Εκ μέρους της Αυτού Μεγαλειότητας, ο διάδοχος του θρόνου Salman Al-Khalifa τόνισε τις βαθιές σχέσεις ΗΠΑ-Μπαχρέιν που χρονολογούνται από το 1903 όταν μια ομάδα Αμερικανών ιεραπόστολων ήρθε στην περιοχή για να ιδρύσει ένα μικρό νοσοκομείο και συμφώνησε επίσης με τον Antony Blinken ότι η νέα συμφωνία θα ενισχύσει και θα εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις σε βασικούς τομείς.