/

Σημαντικές συναντήσεις Γεραπετρίτη με ομολόγους του

Στις 9 Φεβρουαρίου αναμένεται στην Ουάσιγκτον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Γεραπετρίτη και Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών.

Αν και υπάρχουν ενδιαφέροντα θέματα για τα οποία η Αθήνα αναμένει απαντήσεις από την Ουάσιγκτον, όπως η επιστολή αποδοχής του αιτήματος που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των F-35, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και η εξελισσόμενη διμερής σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών.

Η Αθήνα επιχειρεί να διαδραματίσει αυξημένο ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, γύρω από την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον αναμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης της Αθήνας για συμμετοχή στην επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ σε παρασκηνιακό επίπεδο η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να βοηθήσει στη διεύρυνση των διαύλων με κρίσιμους παράγοντες της περιοχής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνέχιση της περιοδείας του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Ιορδανία, ενώ αύριο θα έχει επαφές στην Αίγυπτο. Στο Αμάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμάν αλ Σαφάντι ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Αύριο ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Πέρα από τον γενικότερο συντονισμό για το υπερκείμενο ζήτημα, δηλαδή εκείνο της ανάγκης για επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή στο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας, η Αθήνα ενδιαφέρεται για την αιγυπτιακή στάση και στο ζήτημα της Λιβύης, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται να κινείται ακόμη πιο κοντά προς την Αγκυρα, αυτή τη φορά και με την ανοχή της Βεγγάζης, που μέχρι πρότινος διάκειτο αρνητικά έναντι των τουρκικών ελιγμών στη μεγάλη και διχασμένη βορειοαφρικανική χώρα.

Η περιοδεία του κ. Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή γίνεται και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα, όπου έχουν προσκληθεί να παραστούν υπουργοί από κάποιες χώρες της περιοχής.