Σε απόσυρση μέρους των δυνάμεων που είχαν σταθμεύσει στα σύνορα με το Κόσοβο, προχώρησε το Γενικό Επιτελείο των Σερβικών ενόπλων δυνάμεων, σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και μείωσης των ανησυχιών των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και των Νατοϊκών δυνάμεων.
Οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα κλιμακώθηκαν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κοντά στο χωριό Banjska του βόρειου Κοσσυφοπεδίου πολέμησε με περίπου 30 ένοπλους Σέρβους που οχυρώθηκαν σε ένα σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι. Τρεις επιτιθέμενοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν.
Οι αψιμαχίες προκάλεσαν νέα διεθνή ανησυχία για τη σταθερότητα στο κυρίως Αλβανικό Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζουν τους θεσμούς της Πρίστινα και βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.
Μετά τη νέα ένταση που ξέσπασε, η Σερβία ανέπτυξε στα όρια με το Κόσοβο 8.350 στρατιώτες και τους μείωσε σε 4.500 αυτή τη στιγμή, ανέφερε σχετικά το Σερβικό Γενικό Επιτελείο, όταν το σύνολο του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αριθμεί 22.500 στρατιώτες. Είπε ότι η παρουσία του στρατού στη λεγόμενη Επίγεια Ζώνη Ασφάλειας, μια λωρίδα πλάτους 5 χιλιομέτρων εντός της Σερβίας κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, επέστρεψε στο κανονικό.
Το Κοσσυφοπέδιο κάλεσε το περασμένο Σάββατο τη Σερβία να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή δήλωσαν ότι παρακολουθούν τη σερβική στρατιωτική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντάς την ως αποσταθεροποιητική.
Η Πρίστινα κατηγόρησε τη Σερβία για παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ομάδα που πολέμησε την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που το Βελιγράδι αρνήθηκε, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν έχουν επαληθεύσει ακόμη την απόσυρση των Σερβικών δυνάμεων από την περιοχή.