/

Ρωσία: Ενεργοποιεί νέας γενιάς πυρηνικά

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τηλεοπτικό σταθμό του Ρωσικού υπουργείου άμυνας, η Διοίκηση διηπειρωτικών πυραύλων της Ρωσίας άρχισε να βάζει τη νέα γενιά πυρηνικών πυραύλων με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard» στα σιλό εκτόξευσης στη νότια Ρωσία.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard το 2018, λέγοντας ότι είναι η απάντηση της Ρωσίας απέναντι στα αντιβαλλιστικά συστήματα άλλων χωρών.

Καθώς πλησιάζει τον στόχο του, το όχημα ολίσθησης Avangard αποσπάται από τον πύραυλο και είναι σε θέση να ελίσσεται απότομα έξω από την τροχιά του πυραύλου με υπερηχητικές ταχύτητες έως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου (34.000 χιλιόμετρα την ώρα).

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις και όλες αναπτύσσουν νέας γενιάς πυρηνικά ικανά να φέρουν αποφασιστικό πρώτο πλήγμα, παρακάμπτοντας τις αντιβαλλιστικές ομπρέλες που συνεχώς εξελίσσονται.

Τα υπερηχητικά βαλλιστικά όπλα είναι η νέα τάση και οι ΗΠΑ φαίνεται για την ώρα να χάνουν την κούρσα στις εξελίξεις, μετά από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες σε σχετικές δοκιμές.

Αν και η κίνηση της Ρωσίας να φορτώσει τα σιλό εκτόξευσης με νέας γενιάς πυρηνικούς πυραύλους είναι λογική και αναμενόμενη, εντούτοις ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κακές διμερείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ κάνουν την παραπάνω ρωσική κίνηση να μην περνά απαρατήρητη και να προκαλεί σχετική ανησυχία.