/

Ραγδαίες εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας

Για πρώτη φορά μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ επισκέπτεται επίσημα τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Haim Katz ταξίδεψε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 στη Σαουδική Αραβία για μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε το γραφείο του, περιγράφοντας την επίσκεψη ως το πρώτο δημόσιο ταξίδι Ισραηλινού υπουργού στη Σαουδική Αραβία.

Η διήμερη επίσκεψη του Haim Katz στο Ριάντ πραγματοποιείται την ώρα που η Σαουδική Αραβία επιδιώκει μια συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα δημιουργήσει επίσημες διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ. Ο Katz ηγείται μιας αντιπροσωπείας στο πλαίσιο εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός «ο τουρισμός είναι μια γέφυρα μεταξύ των εθνών». «Η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού έχει τη δυνατότητα να φέρει κοντά καρδιές και οικονομική πρόοδο». «Θα εργαστώ για να προωθήσω τη συνεργασία, τον τουρισμό και τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον προέτρεψε το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία να ομαλοποιήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από παρόμοιες συμφωνίες που αφορούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο. Οι Παλαιστίνιοι έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις συμφωνίες ως προδοσία.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είπε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό δίκτυο Fox ότι το βασίλειο πλησίαζε «πιο κοντά» σε μια συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά επέμεινε ότι η παλαιστινιακή υπόθεση παραμένει «πολύ σημαντική» για το Ριάντ.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ έχει ήδη στείλει αντιπροσωπείες στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν σε αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης της UNESCO. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ επισκέπτεται επίσημα τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική, ιστορική, εξέλιξη!