//

Πότε και τι αλλάζει στον πόλεμο στη Γάζα

Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ να επικεντρώσει τον πόλεμο στη Γάζα στην ακριβή στόχευση των ηγετών της Χαμάς αντί για εκτεταμένους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε την Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Θα υπάρξει μια μετάβαση σε μια άλλη φάση αυτού του πολέμου, μια φάση που θα επικεντρώνεται με πιο ακριβείς τρόπους στη στόχευση της ηγεσίας και σε επιχειρήσεις που βασίζονται στις μυστικές υπηρεσίες», είπε ο σύμβουλος, Jake Sullivan, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ.

«Πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό και υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα είναι μια συνεχής εντατική συζήτηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ», είπε.

Πριν από τις συναντήσεις του, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η λιγότερο έντονη φάση θα ξεκινήσει εντός εβδομάδων, αλλά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει “περισσότερο από αρκετούς μήνες”.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη στρατιωτική βοήθεια εάν το Ισραήλ δεν μειώσει τις απώλειες αμάχων, λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι οι ιδιωτικές συζητήσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σάλιβαν, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε ένα δεύτερο συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από την Ουάσιγκτον.

Ο Σάλιβαν συνάντησε επίσης τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Παρασκευή. Ο Αμπάς είπε στον Σάλιβαν ότι η επίθεση του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Γάζα, πρέπει να σταματήσει, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Λευκός Οίκος πιέζει για ταχύτερο τέλος της φάσης υψηλής έντασης του πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους σε τακτική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη ότι ο Σάλιβαν συζήτησε τη μεταστροφή που θα συμβεί στο “εγγύς μέλλον”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει το Ισραήλ να αλλάξει τακτική σε περίπου τρεις εβδομάδες, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν «να δουν τα αποτελέσματα» που ταιριάζουν με τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Οι κορυφαίοι στόχοι του Ισραήλ περιλαμβάνουν τον Mohammed Deif, ο οποίος ηγείται της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, τον δεύτερο στην ιεραρχία Marwan Issa και τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar.