//

Προσχώρηση Βρετανίας σε νέα συμμαχία

Η Βρετανία θα γίνει το 12ο μέλος της Trans-Pacific Partnership (CPTPP) και έτσι θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της περιοχής του Ατλαντικού με αυτή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Βρετανία την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 υπέγραψε επίσημα τη συνθήκη για να ενταχθεί σε ένα μεγάλο εμπορικό σύμφωνο του Ειρηνικού, καθιστώντας την, την πρώτη νέα χώρα που συμμετέχει από την ίδρυση του εμπορικού συμφώνου το 2018 και ανοίγοντας το δρόμο ώστε να εξεταστούν και άλλες αιτήσεις, μεταξύ άλλων από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Η υπογραφή του εμπορικού συμφώνου ήταν μέρος της συνδιάσκεψης της επιτροπής Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία.

Η υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βρετανίας Kemi Badenoch δήλωσε κατά την υπογραφή ότι η χώρα της είναι χαρούμενη που έγινε το πρώτο νέο μέλος της CPTPP. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει ακόμη να επικυρώσει τη συμφωνία.

Το CPTPP είναι ένα εμπορικό σύμφωνο ορόσημο, που συμφωνήθηκε το 2018 μεταξύ 11 χωρών, όπως η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η Βρετανία θα γίνει το 12ο μέλος της συμφωνίας, που περιορίζει τους εμπορικούς φραγμούς, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να εμβαθύνει τους δεσμούς του στον Ειρηνικό μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.

Η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ουκρανία, η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη και ο Ισημερινός έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη στο εμπορικό σύμφωνο CPTPP.