/

Προσέγγιση ΗΠΑ, Βενεζουέλας με το μάτι στα ενεργειακά της Μ. Ανατολής

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν μια θετική διπλωματική εξέλιξη στη Λατινική Αμερική, ενώ αντίθετα οι επαφές που είχαν με διάφορα κράτη στη Μέση Ανατολή τους προβληματίζουν.

Στη Λατινική Αμερική το ευχάριστο νέο είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας. Το καθεστώς Μαδούρο άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η επιβίωση της χώρας του περνάει μέσα από την επικοινωνία και τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κρατών έχει ενεργειακό κυρίως πρόσημο. Η Βενεζουέλα έχει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο. Οι εθνικοποιήσεις των ξένων πολυεθνικών του πετρελαίου από το προηγούμενο καθεστώς Τσάβες και η αλλοπρόσαλλη πολιτική του διαδόχου του Μαδούρο, έδιωξαν τις αμερικανικές εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας και ο τομέας έμεινε χωρίς επενδύσεις και αγορές. Θα πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, ωστόσο φαίνεται πως τα κοινά συμφέροντα θα οδηγήσουν τα πράγματα στην ορθή κατεύθυνση.

Η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Βενεζουέλας έρχεται θα λέγαμε στο πλέον σωστό timing. Την ώρα που μια νέα κρίση χτυπά για τα καλά τη Μέση Ανατολή, και την ώρα που η αμερικανική διπλωματία πήρε μια πικρή γεύση από τη στάση των περισσότερων Αραβικών κρατών, απέναντι στις δυτικές  προτροπές και νουθεσίες που αγνοούν τις πραγματικότητες της περιοχής. Ενόψει και στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και των περιφερειακών εχθρών του, οι Αμερικανοί ενδεχομένως να βλέπουν μια μακρά αναταραχή που θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια (επάρκεια και κυρίως τιμές).

Έτσι, συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Βενεζουέλας μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι υπό τις περιστάσεις. Ενδεχομένως οι ΗΠΑ να είναι πιο έτοιμες τώρα για εκπτώσεις απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο έναντι του ελέγχου που θα μπορούσαν δυνητικά να εξασφαλίσουν στα αποθέματα υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας και να τα προσθέσουν στο δικό τους ενεργειακό δυναμικό, αυξάνοντας έτσι το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση όλων των υπολοίπων. Γεγονός που πιθανότατα να φέρει εξ ανάγκης και αλλαγή στάσης κάποιων κρατών απέναντι στον τρίτο ενεργειακό πόλο, την Ρωσία.