//

Προς de facto κατοχή η Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποσχέθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, επεκτείνοντας την αποστολή του Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Χαμάς σε μια σύγκρουση που λέει ότι αναμένει να διαρκέσει για μήνες.

Είπε ότι η ουδέτερη ζώνη του Διαδρόμου «Philadelphi», που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο πρέπει να βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά μια τέτοια κίνηση του Ισραήλ θα ήταν μια de facto ανατροπή της αποχώρησής του από τη Γάζα το 2005, θέτοντας τον θύλακα υπό τον αποκλειστικό ισραηλινό έλεγχο μετά από χρόνια υπό τη διαχείριση της Χαμάς.

Η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, εμπλέκοντας πιθανώς ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Το Ισραήλ ανέφερε την πρόοδο στην καταστροφή των υποδομών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος σήραγγας στο υπόγειο ενός από τα σπίτια του στελέχους της Χαμάς, Yahya Sinwar, στην πόλη της Γάζας.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ -και οι δύο ορκισμένες οργανώσεις για την καταστροφή του Ισραήλ- εξέδωσαν ανακοινώσεις λέγοντας ότι οι μαχητές τους κατέστρεψαν πολλά ισραηλινά τανκς σε επιθέσεις σε όλη τη Γάζα το Σάββατο 30/12. Είπαν επίσης ότι εκτόξευσαν όλμους κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Khan Younis και στο Al-Bureij καθώς και στη βόρεια Γάζα.

Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, να περιορίσει τον πόλεμο μεταβαίνοντας σε στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των ηγετών της Χαμάς και να τερματίσει αυτό που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραψε ως «αδιάκριτο βομβαρδισμό».

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς και λέει ότι η τρομοκρατική οργάνωση θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς το αρνείται.