/

Προς επίσπευση μαχητικά στην Ουκρανία;

Η γραμμή του μετώπου των αντιμαχόμενων στην Ουκρανία έχει μήκος πάνω από 1200 χιλιόμετρα και βάθος απροσδιόριστο, αν υπολογίσουμε τις εκατέρωθεν επιθέσεις με drones στα μετόπισθεν.

Αναλυτές στη Δύση εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι δεν προχώρησε ικανοποιητικά η Ουκρανική αντεπίθεση και αναλύουν συνεχώς τους παράγοντες, που παρά την τεράστια Δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εντούτοις δεν προκύπτει κάποια αποφασιστική νίκη για το Κίεβο.

Αναφορές από τα πεδία των μαχών κάνουν λόγο ότι η εκτεταμένη ναρκοθέτηση περιοχών από τις ρωσικές δυνάμεις μπλοκάρει καταλυτικά κάθε προσπάθεια προέλασης των Ουκρανών και ανακατάληψης εθνικού εδάφους. Όποτε αυτό επιχειρήθηκε, η Ουκρανική πλευρά σημείωσε τεράστιες απώλειες σε υλικό και ανθρώπους.

Ολοένα και περισσότερο, λοιπόν, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν η Ουκρανία είχε μια σημαντική αεροπορική υποστήριξη, τότε η προέλαση των χερσαίων δυνάμεων θα ήταν ασφαλέστερη και ευκολότερη.

Αυτό σημαίνει πως η Δύση θα πρέπει να προμηθεύσει με αεροσκάφη την Ουκρανία και επειδή ο χρόνος πιέζει και δεν μπορούν να προετοιμαστούν ουκρανικά πληρώματα να τα επανδρώσουν, τα αεροσκάφη αυτά θα πετούν με ξένα μισθοφορικά πληρώματα.

Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια πάει την σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας σε άλλο επίπεδο, κάτι που θα εκληφθεί από την ρωσική πλευρά ως άμεση δυτική εμπλοκή στις επιχειρήσεις και θα προκαλέσει αντίποινα και περαιτέρω κλιμάκωση, ίσως ανοιχτά μια παγκόσμια σύγκρουση.

Πάνω στο ζήτημα της ανάγκης για αεροπορική κάλυψη των ουκρανικών δυνάμεων, εξετάζονται διάφορα σενάρια, που ναι μεν θα ενισχύσουν αεροπορικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας, αλλά από την άλλη να μην εκθέσουν άμεσα στο στόχαστρο της Ρωσίας δυτικά κράτη.

Για το λόγο αυτό ήδη βολιδοσκοπούνται κράτη με κατασκευαστικές ικανότητες αντιγραφής αεροπορικών πλατφορμών, που δεν έχουν άμεσες σχέσεις ώστε να επηρεαστούν από τυχόν ρωσικά αντίποινα και που να αποδώσουν σχεδόν άμεσα αεροπορική ισχύ στην Ουκρανία.