///

Προειδοποίηση γεωπολιτικής, οικονομικής και τεχνολογικής Βαβέλ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός κατακερματισμένου και υψηλού ρίσκου κόσμου , λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, διαφορετικών οικονομικών ταχυτήτων και τεχνολογικού κατακερματισμού.

Ο κόσμος κινδυνεύει  από μια μεγάλη κρίση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών του συστημάτων, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των χωρών ASEAN της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους στην Ινδονησία.

Σε μια ευρεία ομιλία που έθιξε τη γεωπολιτική ένταση, τη χρηματοδότηση της πολυμερούς ανάπτυξης και την κλιματική αλλαγή, ο Γκουτέρες κάλεσε τους ηγέτες να βρουν ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κατακερματισμού – ενός μεγάλου ρήγματος στα παγκόσμια οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα, με αποκλίνουσες στρατηγικές για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και αντικρουόμενα πλαίσια ασφαλείας», είπε.

Ζήτησε έναν μηχανισμό που θα παρέχει ανακούφιση για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με περικοπές χρέους, που θα περιλαμβάνει αναστολές πληρωμών, καλύτερους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια.

Εξέφρασε επίσης τη στήριξη για την εκ νέου διοχέτευση επιπλέον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέσω πολυμερών σχημάτων για την αύξηση της ρευστότητας και την υποστήριξη των αναγκών των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Οι πλούσιες χώρες συμφώνησαν το 2021 να διοχετεύουν εκ νέου τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια, ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα, σε φτωχές χώρες.