/

Προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο

Την Κυριακή 10/12, ο Αιγυπτιακός λαός προσέρχεται στις κάλπες για να ψηφίσει πρόεδρο της χώρας. Ο σημερινός πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi είναι έτοιμος να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην προεδρία, την ίδια ώρα που η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία οικονομική κρίση και έναν πόλεμο στα σύνορά της με τη Γάζα.

Η πιθανή νίκη του προέδρου Σίσι του εξασφαλίζει μία νέα εξαετή θητεία κατά την οποία οι άμεσες προτεραιότητες θα είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού, η διαχείριση της χρόνιας έλλειψης ξένου συναλλάγματος και η αποτροπή της μετάδοσης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στο έδαφος της Αιγύπτου.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί τοπική ώρα και κλείνουν στις 9 το βράδυ, ενώ η εκλογική διαδικασία διαρκεί τρεις ημέρες, με τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Σίσι θεωρούν την εκλογική διαδικασία ως απάτη μετά από μία δεκαετία καταπίεσης και διώξεων των αντίθετων απόψεων, όπως ισχυρίζονται.

Τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν για να τεθούν εναντίον του Σίσι στις εκλογές, κανένας από αυτούς δεν ήταν υψηλού προφίλ. Ο πιο σημαντικός δυνητικός αντίπαλος διέκοψε την υποψηφιότητά του τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι αξιωματούχοι και τραμπούκοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τους υποστηρικτές του – κατηγορίες που απέρριψε η εθνική εκλογική αρχή.

Οι περισσότεροι Αιγύπτιοι δεν γνώριζαν την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, ενώ πολλοί ισχυρίζονται πως δεν περιμένουν να αλλάξει κάτι με τις εκλογές.

Ως αρχηγός του στρατού, ο Σίσι οδήγησε το 2013 στην αποπομπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προτού εκλεγεί στην προεδρία το επόμενο έτος με 97% των ψήφων. Επανεξελέγη το 2018, πάλι με ποσοστό 97%.

Η αλήθεια είναι πως η καταστολή ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της Αιγύπτου και την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Είναι περιφερειακή ανάγκη, η Αίγυπτος να μείνει προπύργιο σταθερότητας, την ώρα που ο Ισλαμικός εξτρεμισμός σαρώνει στη βόρεια Αφρική και στο Λεβάντε.

Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις έχουν γίνει το κυρίαρχο ζήτημα για τον ταχέως αναπτυσσόμενο πληθυσμό της Αιγύπτου των 104 εκατομμυρίων, με ορισμένους ανθρώπους να παραπονιούνται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε δαπανηρά φαραωνικά έργα, ενώ το κράτος αναλαμβάνει περισσότερο χρέος και οι πολίτες αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι εκλογές, που αρχικά αναμένονταν στις αρχές του 2024, προέκυψαν, ώστε οι οικονομικές αλλαγές – συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης ενός ήδη αποδυναμωμένου νομίσματος – να μπορούν να εφαρμοστούν μετά την ψηφοφορία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε την Πέμπτη ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για να συμφωνήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος δανείου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε σταματήσει λόγω καθυστερήσεων στις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και μιας υποσχόμενης στροφής προς μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.