/

Προβληματίζουν το Κίεβο τα σχέδια της Μόσχας

Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε, τα πυροβόλα τους ξεμένουν από οβίδες, οι εφεδρείες είναι ανύπαρκτες και οι δυτικοί αρωγοί κουρασμένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα από την Ουκρανική πλευρά.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ήδη κατέχει και κρατά καλά οχυρωμένες τις θέσεις της στο 1/5 του Ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και παρά τις απώλειες που έχει υποστεί, καταφέρνει να τις αναπληρώνει.

Ο φόβος ότι μόλις λιώσουν τα χιόνια του φετινού χειμώνα, ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί, είναι υπαρκτός και στοιχειώνει την ηγεσία στο Κίεβο.

Γι αυτό, κοιτούν να μαζέψουν ότι μπορούν, ώστε να τους βρει η ερχόμενη Άνοιξη σχετικά προετοιμασμένους.

Σημαντικό μέρος των Ουκρανικών προσπαθειών είναι η αναπλήρωση των απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Ο αριθμός των στρατευμάτων της Ουκρανίας δεν είναι γνωστός, αλλά εκτιμάται σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους υπό τα όπλα. Η Ρωσία επεκτείνει τον στρατό της και δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό σε 1,5 εκατομμύριο στρατιωτικούς.

Στόχος του Ουκρανικού επιτελείου είναι να καλέσει υπό τα όπλα ακόμη 450.000 με 500.000 Ουκρανούς για να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές απώλειες. Οι αριθμοί αυτοί προϋποθέτουν μια επιπλέον δαπάνη κοντά στα 13,5 δις δολάρια, την ώρα που η διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας συνεχώς διευρύνεται.  

Δυτικοί στρατιωτικοί παρατηρητές αναφέρουν πως κατά τη διεξαγωγή των μαχών πάνω στη γραμμή επαφής των αντιμαχόμενων, ο μέσος χρόνος ζωής ενός στρατιώτη, και από τις δύο πλευρές, δεν ξεπερνά τα μερικά λεπτά της ώρας.