/

Ποιος ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ στην Επιτροπή;

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων λόγω σκανδάλου και του έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων λόγω σκανδάλου και του έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες.

Τη θέση του στην προεδρία της Επιτροπής ανέλαβε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ben Cardin.

Αντικαταστάτης” εμβληματικών Γερουσιαστών

Ο Benjamin Louis Cardin (γεννημένος στις 5 Οκτωβρίου 1943) είναι Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός που υπηρετεί ως ανώτερος γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών από το Μέριλαντ, μια έδρα που κατέχει από το 2007.

Φαίνεται πως το έχει η τύχη του να αντικαθιστά εμβληματικές προσωπικότητες γερουσιαστών, συνυφασμένων με τα Ελληνικά ζητήματα, αφού την θέση του ως γερουσιαστής του Μέριλαντ την πήρε διαδεχόμενος τον γερουσιαστή Paul Sarbanes το 2006.

Τον Μάιο του 2023, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί και δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή το 2024.

Τουρκία και Ουγγαρία τα “αγκάθια”…

Ο Μενέντεζ, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μπλόκαρε σθεναρά την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων μαχητικών του τύπου.

Οι Αμερικανοί συναρτούν το θέμα της πώλησης των μαχητικών με την στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που μπλοκάρεται από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία ξεκινά τις εργασίες της την 1η Οκτωβρίου. Έτσι, η Ουάσιγκτον περιμένει να δει αποτελέσματα για να αποφασίσει.

Κοινή στάση με την Τουρκία τηρεί και η Ουγγαρία. Έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ να αναφέρουμε πως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, γερουσιαστής Jim Risch, μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Ουγγαρία.