/

Ποια κράτη ασκούν επιρροή στη Χαμάς

Ισραηλινοί στρατιωτικοί και πολίτες βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων εξτρεμιστικών Παλαιστινιακών οργανώσεων, μετά τις επιθέσεις τους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί και πολίτες βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων εξτρεμιστικών Παλαιστινιακών οργανώσεων, μετά τις επιθέσεις τους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Από χθες, οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ, επικοινωνούν με κράτη της ευρύτερης περιοχής, που όπως φαίνεται ασκούν επιρροή στο εσωτερικό της Χαμάς και άλλων οργανώσεων των Παλαιστινίων, προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.

Εκτός από το Ιράν, που ενώ φαντάζει παράλογο πως σκληροί σιίτες μπορεί να στηρίζουν σκληρές σουνιτικές οργανώσεις, στην πραγματικότητα η Τεχεράνη στηρίζει πολλαπλά παρακλάδια της Χαμάς και άλλους ακραίους Παλαιστίνιους.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε εκ νέου με τους ομολόγους του σε τρία κομβικά κράτη με επιρροή στην ηγεσία της Χαμάς.

Συγκεκριμένα μίλησε τηλεφωνικά με τους ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Faisal bin Farhan και της Τουρκίας Hakan Fidan.

Οι Αμερικανοί ζήτησαν από αυτά τα κράτη να εξαντλήσουν όλη την επιρροή τους για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως η άσκηση επιρροής δεν σημαίνει και στήριξη στην τρομοκρατία της Χαμάς. Το αντίθετο μάλιστα, σε πολλές συγκρούσεις, η ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων μπορεί να είναι σωτήρια σε κρίσιμα ζητήματα ή φάσεις της σύγκρουσης.

Η πλευρά της Χαμάς έχει διαμηνύσει πάντως, πως οι ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν μόνο αν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.